Sprint naar content

Automotive

Studenten van Automotive zijn aan het werken

Automotive

4 jaar
Start februari en september
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Eindhoven

Interesse in techniek en (duurzame) mobiliteit? Ontdek de opleiding Automotive!

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Innovatie gaat razendsnel in de wereld van mobiliteit

Tijdens de hbo-opleiding Automotive leer je alles over het ontwerpen, produceren en testen van voertuigen. Je verdiept je in materialen, technieken en het optimaliseren van de prestaties van voertuigen. Van elektrische auto's en racewagens tot motoren. Het kan altijd lichter, sneller en duurzamer.

Past de opleiding Automotive bij jou?

  • Je hebt interesse in verschillende technische disciplines.

    De opleiding Automotive combineert elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica en software en past dit toe op voertuigen.

  • Je vindt het interessant om de techniek achter voertuigen te begrijpen.

    De theorie die je opdoet in het klaslokaal pas je tijdens projecten meteen toe in het automotive lab. 

  • Je wil studeren in dé high-tech regio van Europa: Brainport Eindhoven.

    Een belangrijk deel van de opleiding vindt plaats op de Automotive Campus. De plek waar (inter)nationale automotive bedrijven bij elkaar gevestigd zijn.

Bekijk ook deze opleidingen

“Er zijn veel vakgebieden in Engineering die ik zou willen verkennen, vooral in de rol van projectmanager. Ik zou graag in de auto-industrie werken aan ontwerp en de leiding nemen in projecten op dit vlak.

Nuria

Student

Toen ik op zoek was naar een plek om te studeren in Nederland, heb ik goed gekeken naar de verschillen tussen een universiteit en een hogeschool. Ik besloot uiteindelijk naar Fontys te gaan, een hbo, vanwege de praktische kant van het programma. De natuurkunde en wiskunde zijn heel belangrijk, maar ik vind het ook belangrijk dat je de kans krijgt om aan auto’s in de werkplaats te werken. Hier leer ik de basistheorieën en pas ik ze in de praktijk toe om te zien hoe die theorie in het echte leven werkt.

Ik zit op dit moment in het tweede jaar van mijn studie en werk aan het Ecomarathon-project. Bij dit project werk je in twee fasen aan een voertuig. Eerst moet je samen met je team het voertuig ontwerpen. Je maakt een simulatie van het ontworpen chassis en ziet hoe de verschillende krachten een effect hebben op het voertuig. Aan het eind van deze eerste helft moeten we een rapport schrijven om te onderbouwen waarom we bepaalde keuzes gemaakt hebben. In het volgende deel moesten we het voertuig ook echt bouwen en kwamen onze simulaties tot leven. Dit was lastiger dan verwacht, omdat sommige dingen in het echt anders werken dan dat we op de computer hadden voorgesteld. We mochten allerlei wijzigingen aanbrengen in ons oorspronkelijke ontwerp, maar we moesten wel vastleggen waarom we die wijzigingen maakten.

In het derde jaar van mijn opleiding, moet ik een minor kiezen. Ik wil dan graag de minor ‘Be Creative’ doen. Hierbij werk je met studenten van verschillende Engineering opleidingen aan creatieve projecten. Ik ben zelf heel geïnteresseerd in AI en machine learning, en dan voornamelijk de rol daarvan in de samenleving. De opleiding Automotive gaat niet alleen maar over werken aan de auto, maar ook over ontwerpen en het effect van de technologie op mensen. De studie is zo veel meer dan alleen maar mechanica en Formule 1.

Er zijn veel vakgebieden in Engineering die ik nog wil verkennen. Vooral in de rol van projectmanager. Ik zou graag in de auto-industrie werken met een focus op het ontwerp en de leiding nemen in projecten op dit vlak.

Ik hoop dat studenten na hun opleiding enthousiast zijn om de wereld te verbeteren, om hun steentje bij te dragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Rick

Docent

Ik ben wiskundedocent bij de opleiding Automotive. Binnen de opleiding moet je namelijk grote puzzels oplossen. In mijn wiskundelessen los ik zo veel mogelijk puzzeltjes op, en zo benader ik de grotere puzzels. Je moet bijvoorbeeld leren berekenen hoe een auto zo efficiënt mogelijk kan rijden. Dit leer ik studenten aan de hand van verhalen, praktijkcasussen en een flinke dosis humor. En bij de wiskundelessen die ik geef, staat de auto uiteraard vaak centraal.

Studenten die bij de opleiding Automotive naar binnen komen, willen met auto's bezig zijn. De wiskunde is voor de meeste studenten niet hetgeen waar ze het meest naar uit kijken. Toch is het een belangrijk aspect van de opleiding. Het is mijn taak om te laten zien waaróm je het zo nodig hebt. Daarbij wil ik bewijzen dat wiskunde ook leuk kan zijn.Wat ik hoop dat studenten meenemen uit mijn lessen? Dat ze wiskunde gaan zien als basis voor allerlei toepassingen. Ze leren de theorie aan de hand van de lessen en leuke verhaaltjes en bedenken vervolgens zelf “hé, misschien kan ik dit ook op andere dingen toepassen”. Als studenten dat inzien, is mijn werk geslaagd!

Na het behalen van hun diploma hoop ik dat studenten hier de deur uitlopen met een goede, brede kennis van wiskunde en dat ze die vervolgens zelf kunnen toepassen in allerlei situaties. Ik hoop ook dat de studenten enthousiast zijn om de wereld te verbeteren, om hun steentje bij te dragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Studenten van Automotive zijn samen aan het werken
Jouw opleiding

Ontwikkel expertise in automotive en innovatie

Tijdens de opleiding Automotive leer je eerst de basis van het automotive vak. Die kennis breid je uit met specialistische vakken. Zo weet jij straks alles van materialen, systemen en engineering methodieken. Daarna is de keuze aan jou: doe je internationale ervaring op, ga je je verder specialiseren in een aspect van de opleiding, of ga je je kennis en vaardigheden juist verbreden?

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Voertuigen van de toekomst en andere technische systemen ontwikkelen.

    Jij werkt aan de machines die auto’s, motoren en andere voertuigen maken.

  • Brede theoretische kennis van het engineering vakgebied.

    Mechanica, elektronica, werktuigbouwkunde en software zijn de basis van jouw gereedschapskist.

  • Technische kennis direct toepassen in de praktijk.

    Je gaat in projecten aan de slag in het Automotive lab.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende vier jaar eruit?

De rode draad van de opleiding Automotive zijn de vakken op het gebied van mechanica, elektronica, werktuigbouwkunde en software waarbij je wiskundige vaardigheden inzet. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je brandstofverbruik berekent, wat de impact van een vering is, welk materiaal licht en toch sterk en duurzaam is en hoe je cruise-control gebruikt met sensoren. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om voertuigen – en andere technische systemen – te verbeteren.

Studenten van Automotive zijn samen aan het werken
Jouw toekomst

Aan de slag in de automotive industrie, motorsport of ieder ander technisch bedrijf!

Afgestudeerd aan de opleiding Automotive? Dan heb je een hoge baankans in de regio! Van het ontwerpen van raceauto's tot het innoveren van elektrische voertuigen. Jij kunt het! Wie weet werk je straks samen met Max Verstappen aan de raceauto's van de toekomst.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campus: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners, fijne campuspleinen en een bruisend studentenleven. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Automotive

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Eindhoven

Specificaties

Automotive

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Eindhoven

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Automotive

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Automotive

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven

Vragen die wij vaak krijgen

Als automotive engineer werk je mee aan de ontwikkeling van innovatieve (elektrische) voertuigen en geavanceerde communicatie- en navigatiesystemen die communiceren met het voertuig. Of je bedenkt duurzame zonne-energietoepassingen voor zware voertuigen. De mogelijkheden na je opleiding zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de auto-industrie, de racewereld, innovatieve bedrijven en bedrijven als DAF of VDL

De hbo-opleiding Automotive bij Fontys Engineering in Eindhoven kan uitdagend zijn, maar is goed te doen als je geïnteresseerd bent in techniek en voertuigen. De opleiding vraagt inzet en doorzettingsvermogen, vooral vanwege vakken zoals wiskunde, natuurkunde en programmeren. Je krijgt veel praktische opdrachten en projecten, wat het leuk en afwisselend maakt. Bovendien word je goed begeleid en kun je altijd extra hulp vragen als je dat nodig hebt. Met de juiste motivatie en interesse is het zeker haalbaar!

Het salaris van een Automotive Engineer varieert afhankelijk van ervaring, locatie, en het type bedrijf waar je werkt. Een startende Automotive Engineer in Nederland verdient gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand. Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot €4.000 à €5.000 per maand. Senior engineers en specialisten kunnen zelfs nog meer verdienen, vooral als ze werken in grote, internationale bedrijven of in gespecialiseerde sectoren zoals motorsport of innovatieve voertuigtechnologie. Bron:https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen/7287-automotive-fontys-hogeschool-hbo-bachelor

De Nederlandstalige en Engelstalige opleiding Automotive hebben vrijwel dezelfde inhoud en vakken. Als je kiest voor de Engelstalige variant, krijg je meer kans om je Engels te verbeteren, samen te werken met studenten uit andere culturen en je zo nog beter voor te bereiden op de internationale arbeidsmarkt.

Je wordt goed ondersteund bij het vinden van een passende stage. We organiseren netwerkevenementen waar je bedrijven kunt ontmoeten. Ook zijn er vacatures beschikbaar via Fontys en docenten hebben connecties met bedrijven. Zo kun je een stage kiezen die past bij wat jij leuk vindt en waar je goed in bent, in Nederland of in het buitenland.