Marion staat je graag te woord met al je vragen over de minor. Neem gerust contact met haar op via de mail.
mail Marion- Over deze minor
- Wat leer je?
- Organisatie en onderwijsbijeenkomsten
- Praktische informatie
- Minor voorlichtingen
- Aanmelden
- Contact
Over deze minor
We leven langer als maatschappij! Dat brengt voor elke sector kansen en uitdagingen met zich mee. Wil je je verdiepen in de kansen van het langer leven? En hiermee samen met oudere mensen aan de slag binnen jouw vakgebied ? Dan is deze multidisciplinaire minor iets voor jou!
Podcasts
In 2040 zal 26% van de Nederlandse bevolking 65+ zijn. Luister in onze podcasts naar gesprekken over ouder worden, langer leven en wat daarbij komt kijken.
Wat leer je in deze minor
In deze voltijd minor van 20 weken ontwikkel je een concreet idee om het welbevinden en de positie van oudere mensen in de samenleving te verbeteren. Dit doe je aan de hand van een onderwerp dat jij interessant vindt en de kansen die je ontdekt om het verschil te kunnen maken. Voorbeelden van kansen zijn:
- Hoe vergroot je beweeggedrag van oudere mensen?
- Hoe richt je een wijk dementievriendelijk in?
- Hoe ontwerp je een app die toegankelijk is voor oudere mensen?
Tijdens deze minor werk je aan drie thema’s: Jouw blik op veroudering, verbinding maken met oudere mensen en tot slot: Maak het verschil.
Thema 1: Jouw blik op veroudering
Achter de geraniums, met een rollator, voorovergebogen, eenzaam, bang voor technologie: het zijn allemaal aannames die er over oudere mensen heersen. Maar kloppen die beelden eigenlijk wel? En hoe kijk jij zelf naar oudere mensen? Je neemt je eigen aannames kritisch onder de loep. Daarnaast onderzoek je wat de consequenties zijn van deze beelden voor oudere mensen. Dat zorgt ervoor dat jij aan het einde van deze minor een ander beeld hebt van oudere mensen.
Thema 2: Verbinding maken met oudere mensen
Om jouw beeld van oudere mensen te onderzoeken en verdiepen, ga je in gesprek met de doelgroep die jij hebt gekozen. Je komt erachter wat de specifieke wensen en behoeften zijn van jouw doelgroep. Door écht verbinding te maken, kun jij je gaan verplaatsen in de leefwereld van jouw doelgroep.
Thema 3: Maak het verschil
Doordat je een brede blik hebt gekregen op veroudering en doordat je in verbinding bent gekomen met oudere mensen, kun je kansen signaleren om kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren. Op basis van je bevindingen ontwikkel je een concreet idee om de positie van de oudere mensen te versterken. Bij de ontwikkeling van dit idee betrek je oudere mensen en andere belangrijke stakeholders. Hierbij kijk je ook naar de haalbaarheid van je idee en belangrijke randvoorwaarden, zodat het idee ook kansrijk is. Jij kiest zelf op welke manier jij impact wil maken!
Organisatie en onderwijsbijeenkomsten
Beleven en inspiratie staan centraal in deze minor. Je gaat in gesprek met verschillende oudere mensen, de wijk in en op bezoek bij organisaties. Je bent dan ook veel buiten de muren van de school te vinden. Op twee fysieke lesdagen per week vinden de begeleidingsbijeenkomsten plaats, daarin deel je de ervaringen en inzichten die je hebt opgedaan. Tijdens de andere dagen ben je actief met de voorbereidingen op de begeleidingsmomenten en heb je contact met de stakeholders. Je wordt gecoacht zodat je de door jouw gestelde doelen kunt behalen. Tijdens de drie thema’s wordt je begeleid door inhoudelijke themabijeenkomsten, workshops, gastsprekers en excursies.
Praktische informatie
Age-friendly thinking is een 20-weekse voltijd minor die bij positieve afronding 30 ECTS oplevert. Toetsing vindt plaats via het opleveren van een portfolio met hierin bewijsmateriaal t.a.v. de leeruitkomsten. Dit bewijsmateriaal kan individueel of in groepsverband gemaakt worden.
De voertaal van de minor is Nederlandstalig waarbij ook gebruik wordt gemaakt van Engelstalige literatuur.
De lessen en begeleidingsmomenten vinden plaats in Eindhoven.
Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?
(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek van 6 tot 9 november 2023. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Aanmelden is nu mogelijk!
Aanmelden
Februari
Aanmeldperiode voor minor die start in februari loopt van 1 juli 2023 t/m 15 december 2023.
September
Vanaf 1 februari 2024 kun je je aanmelden voor de minoren die starten in september 2024. De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 1 juli 2024.
Let op: Minoren kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student:
- De propedeuse behaald hebben of;
- Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.
Contactpersoon
Locatie
Ds. Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Contactpersoon
Deze minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Mens en Gezondheid.
De contactpersoon hiervan is Marion Poldervaart.
