Sprint naar content

Kopopleiding lerarenopleidingen (voltijd)

De docent en student van de kopopleiding zijn aan het overleggen

Kopopleiding lerarenopleidingen (voltijd)

1 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg

Met een kopopleiding leer je in één jaar in jouw vakgebied lesgeven binnen het tweedegraads onderwijs

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Met jouw bachelor het onderwijs in

Heb je een bachelor verwant aan een schoolvak? En wil je leraar worden? Dan is de kopopleiding dé lerarenopleiding voor jou. In één jaar leiden we je op tot docent. Omdat je al een hbo of wo-diploma hebt, kan dat verkort. Je vakkennis heb je, wij helpen je met de rest.

Past de kopopleiding bij jou?

  • Je passie voor jouw vak wil je graag overbrengen op anderen.

    Je leert ook van anderen: je medestudenten hebben uiteenlopende (vak)expertises.

  • Werken in het onderwijs zie jij wel zitten.

    Persoonlijke groei, bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren én goede arbeidsvoorwaarden.

  • Jij zoekt een opleiding die zowel theoretisch als praktisch is ingestoken.

    Zo doe jij binnen één jaar de onderwijsvaardigheden op om in jouw vak les te kunnen geven. 

Bekijk ook deze opleidingen

De Kopopleiding heeft enorm bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling.

Victor

Alumnus Kopopleiding Leraar Economie

Victor (28 jaar) volgde in studiejaar 2018-2019 de kopopleiding Leraar Economie. Met een masterdiploma Marketing Management op zak (Master Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg 2017-2018 en Bedrijfskunde- MER 2010-2014 aan de NHL in Leeuwarden) wilde hij dolgraag zijn lesbevoegdheid halen en de mogelijkheid om dit bij Fontys in één jaar te kunnen doen gaf de doorslag.

“Ik wilde vooral leren hoe ik de kennis, die ik opdeed bij mijn vooropleiding, goed kan overbrengen in de klas”, aldus Victor. “Gedurende de opleiding oefenden we bijvoorbeeld middels workshops hoe je omgaat met weerstand van leerlingen of het voeren van discussies in de klas. Vervolgens kon ik dit direct toepassen tijdens mijn stage. Voor de invulling van de stage ben je heel vrij, waardoor je echt je eigen leercurve bepaalt. Ik ging bijvoorbeeld aan de slag op het ROC in Tilburg en gaf bij verschillende opleidingen les in de vakken rekenen, statistiek en bedrijfseconomie en juridische projecten. Halverwege mijn stage kreeg ik zelfs een baan aangeboden als leraar rekenen”.

“Uiteindelijk bracht de opleiding me meer dan ik had gehoopt. Het heeft enorm bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling. Door te evalueren op je eigen kunnen en handelen, heb ik vooral mijzelf beter leren kennen en van daaruit kon ik verder groeien als leraar én als persoon.”

Inmiddels heeft Victor het klaslokaal verruild voor het bedrijfsleven, om eerst ervaring op te doen in het werkveld. Zodat hij over een paar jaar concrete praktijkvoorbeelden kan gebruiken, wanneer hij weer gaat lesgeven. Zijn passie voor het docentenvak is er immers nog steeds.

‘Ik wil laten zien hoe belangrijk Omgangskunde is voor de jeugd’

Renske

Student Kopopleiding Leraar Omgangskunde

Waarom heb je destijds voor de Kopopleiding gekozen?

“Na de middelbare school besloot ik voor de studie Sport & Bewegen te gaan, op een ROC in Tilburg. Dat resulteerde vervolgens in een hele leuke tijd in mijn leven: in de winters was ik ski- en snowboardlerares in de bergen, in de zomer gaf ik kite- en windsurflessen. Erg tof, maar ik besefte ook dat ik dat niet mijn hele leven kon blijven doen. Daarom besloot ik dat ik toch nog een hbo-studie wilde volgen. Dat werd eerst Toegepaste Psychologie. Een prachtig vak, maar ook erg breed. En dus plakte ik de kopopleiding tot docent omgangskunde erachteraan. Dat gaf mij meer een richting. Nu sta ik met veel plezier als docent voor de klas in het voortgezet onderwijs. Toch weer dat lesgeven, wat ik eerder ook deed in de skilessen!”

Hoe combineerde jij je studie met werk en privé?

“Naast de kopopleiding werkte ik twaalf uur per week in een ggz-instelling. Voor mij was dat precies goed; niet té veel werkuren naast de studie. De studie neemt immers best wat tijd en energie in beslag. Het voordeel van werken in de zorg is dat je wisselende diensten hebt, van ochtend tot middag en avond. Daardoor kun je je studie er goed omheen plannen. Wat ik anderen vooral zou adviseren is om niet direct een vaste baan te nemen terwijl je de opleiding volgt. Liever een bijbaan die je goed kunt combineren.”

Hoe wil jij nu in het werkveld het verschil maken in het onderwijs?

"'Het vak dat ik geef, omgangskunde, heeft nog niet op alle vo-scholen evenveel draagvlak. Door het vak meer draagvlak te geven, wil ik het verschil maken. De overheid wil dat scholen meer aandacht gaan besteden aan burgerschapsonderwijs, ik denk dat de docent omgangskunde hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Ik wil laten zien hoe belangrijk omgangskunde is voor de jeugd. En al help ik er maar één of twee leerlingen mee, die over tien jaar zeggen: ‘Die docent heeft mij toen dit en dit bijgebracht’, dan ben ik al blij. Dat is waar ik het voor doe.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Laat je niet ontmoedigen door de plek waar het vak Omgangskunde nu staat. Er is hier nog veel te halen en jij kunt met jouw inzet het verschil gaan maken. Ontdek wat jouw visie is op het onderwijs en binnen het vakgebied Omgangskunde. Zoek een school uit die ook jouw visie uitdraagt en blijf daarbij. Met die wetenschap ben ik zelf geswitcht van stageplek. Eerst in het mbo en daarna in het voortgezet onderwijs. Wees nieuwsgierig en toon honderd procent interesse in de mensen om je heen en vooral je leerlingen. Dat brengt je verder.”

Doordat je direct voor de klas staat, leer je met vallen en opstaan ontzettend veel in één jaar

Sita

Alumnus Kopopleiding Leraar Omgangskunde

Sita (24 jaar) studeerde in 2019 af van de kopopleiding Leraar Omgangskunde. Nu is ze werkzaam in het voortgezet speciaal onderwijs, waar ze mentor en groepsleerkracht is van haar eigen klas. Een leuke uitdaging, aangezien ze haar leerlingen lesgeeft in verschillende vakken zoals Nederlands, wiskunde, economie, maatschappijleer en ga zo maar door.

Sita: “Als beginnend docent merk je dat leerlingen je uittesten en uitdagen om te ontdekken wie jij bent. Ook tijdens mijn stage op het mbo ervoer ik dat zo. Dit soort momenten kunnen lastig zijn, maar typeren wel de kopopleiding. Doordat je direct voor de klas staat, leer je met vallen en opstaan ontzettend veel in één jaar en word je klaargestoomd om als startbekwame docent aan de slag te gaan.”

“De opleiding is pittig, er gaat veel tijd zitten in zowel je studie als stage, maar het is het zeker waard. Je leert zelf de koppeling te leggen tussen de theorie en jouw handelen in de praktijk. Tijdens de opleiding worden bijvoorbeeld verschillende didactische werkvormen gebruikt, die inspiratie bieden voor toepassing hiervan in je eigen lessen. Doordat je hier achteraf op reflecteert, zie je hoeveel vooruitgang je in korte tijd maakt”.

Als ze tijdens de opleiding en haar stage iets heeft geleerd, is het wel het belang om eerst een band op te bouwen met je leerlingen. “Pas als zij weten wat ze aan je hebben, kun je hen verder begeleiden in hun leerproces. Zo had ik bijvoorbeeld een studente die het eng vond om bedrijven te benaderen voor een mogelijke stageopdracht. Door mijn vertrouwen in haar te tonen en haar te begeleiden in het sollicitatieproces, heeft ze alsnog een leuk stageadres gevonden. Fantastisch om te zien dat een studente zo’n persoonlijke groei doormaakt. Dat is precies waar je het allemaal voor doet”.

Jouw opleiding

Word in één jaar leraar met de kopopleiding

Met de kopopleiding leer je alles over onderwijskunde, pedagogiek en vakdidactiek. Kortom: hoe je lesgeeft. Je krijgt thema's als leertheorieën, motiveren & stimuleren, adolescentiepsychologie en klassenmanagement. Je draait direct mee in het onderwijs.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • De vakkennis bezit je al...

    Je focust je daarom op het leren lesgeven in jouw vak en alles wat daarbij komt kijken.

  • Lesgeven leer je in de praktijk: vanaf week één loop je stage.

    Jouw studentcoach begeleidt jou met de overstap naar het beroep van docent.

  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling.

    Je legt steeds de link tussen theorie, praktijk en jouw ontwikkeling als docent.

Jouw opleiding

Hoe ziet jouw jaar eruit?

Je combineert je studie met ervaring opdoen in het onderwijs. Je vorderingen houd je bij in een portfolio. Als je er klaar voor bent, doe je jouw eindassessment.

De student van de kopopleiding is een boek aan het lezen in de bibliotheek
Jouw toekomst

Lesgeven in jouw vak

We helpen je graag zo snel mogelijk het werkveld in. Daarom begin je deze opleiding met een leerwerkplek in het voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Na de opleiding ben je klaar voor het hele tweedegraadsgebied. Doorstuderen voor je eerstegraads lesbevoegdheid is dan ook een optie.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een relevante afgeronde bacheloropleiding word je toegelaten.

    Bekijk de volledige toelatingseisen voor de onderwijsachtergrond die nodig of gewenst is.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Je kunt mogelijk toch toegelaten worden. Bekijk de volledige toelatingseisen.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld met de collegegeldmeter. Buiten collegegeld heb je ook andere kosten zoals literatuur en materialen.

In sommige gevallen is subsidie mogelijk. Ontdek hier alle subsidiemogelijkheden

Collegegeld berekenen

Kopopleiding lerarenopleidingen (voltijd)

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

1 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Specificaties

Kopopleiding lerarenopleidingen (voltijd)

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

1 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Kopopleiding lerarenopleidingen

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Kopopleiding lerarenopleidingen

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan Fontys Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

De betekenis is letterlijk 'de kop’ op de (bachelor)opleiding die je al afgerond hebt. Met de kopopleiding haal je jouw tweedegraads lesbevoegdheid om in jouw vak les te kunnen geven in het voortgezet onderwijs (vmbo en onderbouw havo/vwo) of in het middelbaar beroepsonderwijs.

Een kopopleiding is een verkorte variant van een bacheloropleiding, in dit geval: één jaar. Na het afronden van de opleiding ben jij Bachelor of Education en ben je tweedegraads lesbevoegd.

De kopopleiding is een voltijd lerarenopleiding, van één jaar. Je volgt een intensief leer-/stagetraject waarin je vijf dagen per week bezig bent met het ontwikkelen van de bekwaamheden voor het leraarsvak. Je combineert les, met stage, praktijkopdrachten en zelfstudie.

De meeste studenten ronden de kopopleiding binnen een jaar af. Indien dat niet lukt, krijg je begeleiding op maat van je studentcoach, om alsnog snel de opleiding af te ronden.

Ja, dit geeft je de ruimte om zelf een keuze te maken voor een middelbare school of mbo-instelling die bij jou past. Werk je al in het onderwijs, dan kun je jouw baan inzetten als stage. Lukt het je niet een passende werkplek te vinden, dan ondersteunen we hierbij vanuit de opleiding.