Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Jouw week is afhankelijk van hoe jij je studieroute inricht. Je werkt vooral met medestudenten in Learning Design Studios aan een aanpak voor het aantonen van je leeruitkomsten. Je kiest zelf je lesactiviteiten. Je hebt een werkplek waar je de vertaalslag maakt van theorie naar praktijk.
In de ochtend heb je de mogelijkheid om vraaggestuurd lesaanbod te volgen. In de middag ga je aan de slag in de Learning Design Studio.
Dit is per persoon verschillend, afhankelijk van je vaardigheid in verslaglegging.
Op jouw (leer)werkplek vorm je je verder tot de docent die jij wilt zijn.
De deeltijd Lerarenopleiding Techniek is modulair en verkort te volgen: er is geen vaste indeling naar studiejaren. Jij ontwerpt met hulp van je studentcoach je eigen leertraject en werkt aan je ontwikkelportfolio. Daarin neem je de kennis en ervaring mee die je al verworven hebt binnen de techniek of het onderwijs.
4x per jaar kun je met een assessment leeruitkomsten aantonen. In een Learning Design Studio ga je samen met medestudenten uitzoeken hoe je dat doet.
Je start met de basis van de STEM-vakken “Science, Technology, Engineering en Mathematics” en van Digitale Geletterdheid. Je leert verbindingen leggen tussen bètavakken om samen met collega's tot nieuw onderwijs te komen. Je ontwikkelt vaardigheden in onderzoek, innovatie en ontwerpen. Met moderne onderwijstechnieken en een systematische praktische aanpak.
Je krijgt een brede basis in bèta en gaat de diepte in met een specialisatie in ‘Science & Technology’ en/of ‘Informatica & Digitale Geletterdheid’.
Daarnaast werk je aan je algemene professionele vorming en aan je pedagogische en vakdidactische vaardigheden.
In de postpropedeutische fase, die afhankelijk van jouw studieroute één tot meerdere jaren duurt, ga je steeds meer de verdieping in. Je focust je verder op de verschillende docentrollen: talentcoach, ontwerper, verbindend netwerker en bètaprofessional. Je leert relaties aangaan binnen het werkveld en bedrijfsleven.
Op basis van jouw interesses ga je verder met het vullen van leerervaringen in je ontwikkelportfolio. Je gaat je specialiseren in jouw afstudeerrichting.
Jij wordt een inspirerende, wendbare leraar met een onderzoekende houding en een systematische aanpak. Zo help jij het techniekonderwijs vernieuwen.
Je vormt jezelf verder met een minor naar keuze. Je kunt verdiepen of iets buiten jouw vakgebied gaan doen. Bijvoorbeeld van de andere afstudeerrichting of een ander bètavak zoals wiskunde of biologie, zodat je later kunt bi-certificeren.
Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding dan kun je in veel gevallen vrijstelling krijgen voor de minor, waardoor je je opleiding versneld kunt afronden.
Jij gaat voor de technische vakken in combinatie met mens en natuur (de ‘STEM’-vakken). Je kunt dan naast techniek ook biologie, natuurkunde en scheikunde geven aan de onderbouw van havo/vwo en aan (v)mbo.
Liever leerlingen helpen met digitale uitdagingen? Met dit profiel kun je lesgeven in informatica, IT en informatiekunde.
Of wil je allebei? Ook dat kan!
Tijdens je intakegesprek kijken we wat je meebrengt aan vooropleiding, kennis en ervaring en hoe je dat kunt inzetten. Zo kun jij versnellen. Ook is deze opleiding zeer geschikt voor zij-instromers. Je kunt de opleiding dan in 2 jaar afronden met een getuigschrift.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.