Sprint naar content

Leraar Consumptieve Techniek (deeltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Wil jij als ervaren food-professional binnen de horeca en bakkerij jouw vakkennis inzetten in het onderwijs? Vind je het leuk met jongeren te werken en wil jij jouw kennis en kunde met een nieuwe generatie food-professionals delen? Of heb je al onderwijservaring, maar wil je je focussen op horeca- en bakkerijtechnieken? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek de plek voor jou!

Over de opleiding

De flexibele deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek leidt je op tot docent die gaat lesgeven in voortgezet speciaal onderwijs (vso) praktijkonderwijs, vmbo en mbo binnen de horeca en bakkerij. Samen met een studiecoach stippel je jouw leertraject uit. Je route is afhankelijk van wat je al weet, kan, doet en wilt.  

Waarom de opleiding Leraar Consumptieve Techniek?

 • Je stippelt jouw leertraject uit
 • Je werkt stapsgewijs aan je didactische bekwaamheid
 • Vanaf de eerste onderwijsperiode sta je al voor de klas
 • Februari-instroom mogelijk
 

Wat ga je leren?

Je vakkennis is het startpunt van de opleiding. Je toont jouw ontwikkeling op verschillende momenten aan en breidt deze verder uit. Daarnaast toon je tijdens de opleiding aan dat je pedagogisch en didactisch bekwaam bent in alledaagse taken, jaartaken en dat je alles binnen de context van de schoolorganisatie kunt uitvoeren. Je wordt een expert die zijn vakkennis vol enthousiasme kan overdragen. 

 • We behandelen voedingsmiddelenleer, dranktechnologie, levensmiddelentechnologie, pedagogiek en didactiek
 • Je leert vaktechnieken en -innovaties didactisch te vertalen naar onderwijsactiviteiten voor het (v)mbo.
 • Je past pedagogisch handelen toe in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo)
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Trinke van Es over de opleiding

 

Hoe ziet je week eruit?

De lesdag voor Leraar Consumptieve Beroepen is de dinsdag. Wil je buiten deze vaste lesdag eventueel meer aanbod volgen op het gebied van de universele leeruitkomsten (pedagogiek en didactiek)? Dat kan dan op de donderdagochtend. Dat is dus buiten de reguliere lesdag (dinsdag), en behoort niet standaard tot de opleiding.

Om je deeltijdstudie te combineren met je baan is het hard werken en vragen we je om één dag in de week bij elkaar te komen in een online of fysieke bijeenkomst. Samen leren is daarmee een belangrijk element. 

Afhankelijk van jouw eigen keuze bepaal je in welke mate je je studie flexibel inricht en dit bespreek je samen met je studiecoach. Een studiejaar bestaat uit vier perioden / twee semesters. Elke bijeenkomst is er ruimte voor interactie om leerervaringen te delen.

 • Eén dag in de week is er een online of fysieke bijeenkomst.
 • Een studiejaar bestaat uit vier perioden/ twee semesters.
 • Voor deze opleiding van belang dat je beschikt over een passende leerwerkplek. Bijvoorbeeld in een onderwijsomgeving zoals het (v)mbo.
 
 

Toelatingseisen


Havo/vwo

Alle pakketten mogelijk.

Mbo-4

Een relevante mbo-4 opleiding of een voldoende score voor de 21+ toets.

Associate degree

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding. Met een afgeronde associate degree Onderwijsondersteuner Consumptieve Techniek kun je zelfs instromen in jaar 2 van deze bacheloropleiding Leraar Consumptieve Techniek. Je hoeft in dat geval nog maar 135 studiepunten van de bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Sterk aanbevolen:

Praktijkervaring binnen de horeca of bakkerijsector. Tijdens de opleiding kan hier ook in gewerkt worden.

 

Placeholder for Fontys video
“Ik vind het heel leuk om met jonge mensen om te gaan. Dat houdt je jong en ik vind hun visie op de toekomst fascinerend.”
Liselotte van Schaijk, instructeur bediening Koning Willem II College

 

Opbouw

De opbouw van de deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek is als volgt:

Een flexibele deeltijdopleiding bij Pedagogisch Technische Hogeschool in Eindhoven volgen, betekent dat jij jouw leerroute kunt bepalen. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring (eerder verworven competenties), je persoonlijke situatie stel je samen met je studiecoach een persoonlijke leerroute op. Vervolgens kun je kiezen hoe jij je leeruitkomsten gaat toetsen. Volg je het aanbod dat door de PTH wordt georganiseerd of werk je aanbod afhankelijk? De antwoorden op deze vragen ga je samen met de studiecoach onderzoeken.

Naar aanleiding van deze antwoorden ga jij een pad uitstippelen. Het eerste jaar in je studie is het propedeuse jaar. Hier hebben we een vast aanbod voor. Daarna stippel je je pad uit. Dit is persoonsgebonden, welk pad ga jij doorlopen of de bekwame professional te worden.

Studieduur en studiebelasting
De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Relevante ervaringen en kennis, kan zorgen voor minder studielast.Wanneer je start met de opleiding zal je studiecoach samen met jou verkennen welke kennis en ervaring jij al in je bagage hebt. Naar aanleiding van deze bevindingen kan er een ‘definitief’ pad opgesteld worden.

De gemiddelde, wekelijkse studiebelasting is:

 • Een lesdag: (ca. 8 uur) dinsdag LTB op Donderdag
 • Halve lesdag / stage (ca. 4-6 uur)
 • Zelfstudie (ca. 10-12 uur)
 
 

Werk/stage

Al vanaf het begin van je opleiding werk je of loop je stage in het onderwijs. Door ervaring op te doen leer je het meest over de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Al reflecterend en onderzoekend ontwikkel jij je tot een goede docent. Tijdens je werk of stage breng je theorie en praktijk samen. 

Mogelijkheden na de opleiding

 • Docent consumptieve techniek in het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs
 • Leraar voor het vmbo-profiel horeca, bakkerij en recreatie
 • Docent in het mbo voor de profielen kok, gastheer/vrouw of bakker
 • Opleider/docent in de horeca, bakkerij of hospitality-branches
 • Doorstuderen in de master Leren en Innoveren of de master Special Educational Needs
 

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Leraar Consumptieve Techniek

Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek? Dat kan! Om jouw specifieke wensen en mogelijkheden te bespreken of om alvast een (online) bijeenkomst bij te wonen staan we je graag te woord. Je kunt hiervoor contact opnemen met Esther van de Burgt, docent van de opleiding Leraar Consumptieve Techniek: e.vandeburgt@fontys.nl of tel: 06 - 28 36 66 33

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Lees meer over je collegegeld.

   

  Locaties en contact