Sprint naar content

Basis Acute Zorg (BAZ)

Houd jij van afwisseling en dynamiek? Dan past werken in de acute zorg helemaal bij jou. Op de spoedeisende hulp, intensive care of op de hartbewaking is geen dag hetzelfde en wisselen rust en actie elkaar af. De cursus Basis Acute Zorg (BAZ) geeft jou de perfecte basis.

Over de cursus

De cursus tot verpleegkundige Basis Acute Zorg (BAZ) is een unieke samenwerking tussen Fontys en het Elisabeth - TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).


Waarom deze opleiding?

 • Het ETZ is het tweede grootste landelijke traumacentrum: experts uit eigen huis samen met experts uit je eigen ziekenhuis
 • Studeren voor inzet als verpleegkundige in de acute as in de regio, dicht bij huis
 • Goed in- en doorstroomprogramma's voor vervolgopleidingen in de acute as
 • Veel interactie met professionals en experts op locatie
 • Flexibel opleidingstraject in inhoud, vorm, tijd en toetsing

 

Voor wie?

De cursus Basis Acute Zorg (BAZ) is zeer geschikt voor ambitieuze:

 • BIG-geregistreerde verpleegkundigen
 • Anesthesiemedewerkers
 • Medisch hulpverleners
 • Operatieassistenten

Toelatingseisen

Je hebt een dienstverband bij een CZO-erkende zorginstelling (College Zorgopleidingen). Tijdens de cursus heb je een leerarbeidsovereenkomst van minimaal 24 uur per week. Verder garandeert je werkgever dat je met geschikte leeractiviteiten de EPA's (professionele activiteiten) met het vereiste supervisieniveau binnen de zorginstelling kunt behalen.

 

 

Inhoud en opbouw

De cursus Basis Acute Zorg (BAZ) is door Fontys en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) gezamenlijk ontwikkeld en voeren we ook gezamenlijk uit. Je volgt bij ons in totaal 7 lesdagen.

Iedereen is anders. Daarom bieden we je in een gepersonaliseerd leertraject. Dit betekent dat je:

 • opdrachten maakt op basis van je eigen ervaringen in de praktijk, waardoor je theorie meteen toepast in de praktijk (flexibiliteit in inhoud).

 • kunt kiezen op welke wijze je leert; denk hierbij aan de keuze tussen het doornemen van een e-learning, het lezen van een handboek of het bekijken van videomateriaal (flexibiliteit in vorm).

 • aantoonbare kennis, vaardigheden en werkervaringen uit eerdere opleidingen en/of functies kunt meenemen waardoor je leertraject wordt ingekort (flexibiliteit in tijd).

 • vrijheid hebt in het bewijsmateriaal dat je in je portfolio verzamelt ter onderbouwing van je leeruitkomsten (leerwegonafhankelijke toetsing).

Natuurlijk krijg je bij de invulling van je persoonlijk leertraject ondersteuning van je docent/coach.

EPA’s (opgesteld door CZO flex-level) vormen de bouwstenen van de verpleegkundige vervolgopleidingen. EPA’s zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen, in dit geval van een verpleegkundige in de acute zorg. Om BAZ-verpleegkundige te worden, bekwaam je je in de 4 basis EPA’s Basis Acute Zorg. Hierbij horen de (theoretische) modules:

 • Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting

 • Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting

 • Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting

 • Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting

Tijdens de onderwijsbijeenkomsten staan de professionele activiteiten (EPA’s) centraal die het dagelijks werk vormen van de verpleegkundige in de acute zorg. Docenten, experts uit het traumacentrumén uitdagende opdrachten zetten je aan om te reflecteren op je ervaringen en deze bewust te koppelen aan nieuwe kennis en theoretische concepten (evidence based handelen). Tijdens de onderwijsbijeenkomsten leer je nieuwe vaardigheden en kennis die je meteen in de praktijk toepast. Op deze manier sluiten theorie en praktijk naadloos op elkaar aan.

In het onderwijs gebruiken we moderne digitale en technologische leermiddelen en stimuleren we jou om gebruik te maken van technologie voor het aantonen van je leeruitkomsten. Hiervoor heb je de beschikking over onze moderne onderwijsfaciliteiten, zoals de (e-)mediatheek, skills labs, explorelabs (Virtual Reality), een digitaal sociaal leerplatform (Canvas), een digitaal portfolio, een e-learningplatform (ETZ Leerplein) en video-kennisclips.

De BAZ-cursus wordt geaccrediteerd door het College Zorg Opleidingen (CZO) en na het succesvol afronden krijg je hiervoor een certificaat. Je bent dan gekwalificeerd Basis Acute Zorg verpleegkundige. Je kunt vervolgens doorstromen naar een van de uitstroomprofielen binnen de acute zorg, zoals cardiac care verpleegkundige, intensive care verpleegkundige of SEH verpleegkundige.

 
 

Meerwaarde

Na deze cursus ben je flexibel inzetbaar op acute afdelingen in het ziekenhuis wanneer de zorgvraag daar hoog is.

Doorstroommogelijkheden
Na afronding van de cursus kun je doorstromen naar een verpleegkundige vervolgopleiding, bijvoorbeeld in de spoedeisende hulp, cardiac care of intensive care. Voorwaarde hiervoor is dat je BIG-geregistreerd verpleegkundige bent.

Sfeerafbeelding Fontys
 

 

Praktische info

Niveau
Cursus

Wil je graag een gesprek met iemand van de cursus Basis Acute Zorg? Dat kan. Stuur een mail naar Wim Hoogervorst. Hij neemt dan contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 08850 82591.

De opleiding kost €2400

  Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze opleiding en kun je je aanmelden.
   De startmomenten zijn in september en februari. Het eerst volgende startmoment is 7 september 2023


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

    

   Locaties en contact