Sprint naar content

Werken in de ICT

Persoonlijk adviesgesprek

Direct benieuwd naar jouw mogelijkheden? Klik op meer informatie voor ons opleidingsaanbod of vraag direct een adviesgesprek aan met Yvonne Derksen, studieadviseur ICT Onderwijs voor Professionals.

Met een smile de werkdag starten.. ..als spil in het web ben je betrokken bij alle processen waar mensen in leven en werk mee te maken krijgen. Binnen zeer diverse vakgebieden innovatieve oplossingen bedenken en ontwikkelen. Mensen verder helpen en bijdragen aan een betere wereld. Dat is werken in de ICT.

ICT is overal. Elke dag wordt gewerkt aan ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Technologische ontwikkelingen veranderen in een hoog tempo, informatie groeit exponentieel en is overal beschikbaar. De industriële samenleving verschuift naar een dynamische innovatie-economie met een grote behoefte aan opgeleide ICT’ers. In welke richting je ook verder wilt, bij ons is het mogelijk. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze die past bij jouw ambities.

Bij Fontys Pro ICT

  • Kun je kiezen uit een uitgebreid aanbod op maat;
  • Werk je aan je professionaliteit;
  • Zijn docenten stimulerend, verbindend, deskundig en betrokken;
  • Sluit je studie direct aan bij de onderwijspraktijk

Online voorlichtingen

De eerstvolgende online voorlichtingen vinden plaats in het voorjaar. De data volgen binnenkort. Wil je bericht van ons krijgen wanneer je je kunt aanmelden? Laat dan je gegevens achter. De online voorlichtingen bestaan uit presentaties en het is mogelijk om live vragen te stellen aan docenten en studenten. Hiermee helpen we je als je nog twijfelt over je keuze voor een opleiding.

Houd me op de hoogte

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Inge, Karlijn en Robin gingen jou voor...

en maakten een switch naar de ICT

Onze ICT opleidingen

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei in je ICT-specialisatie. HBO-ICT geeft je hiervoor alle tools. Verbreden of verdiepen binnen het totale aanbod: kies je persoonlijke leerroute.

  • Vierjarige deeltijdbachelor in de avonduren
  • Open onderwijs, inhoud passend bij eigen werkplek en interesse
  • Flexibel in snelheid en inhoud met werkervaring en voorkennis. Intake vereist!

Wil je worden opgeleid in een specifieke functie op hbo-niveau? Volg dan de Associate degree AD-ICT in een van de verschillende richtingen.

  • Brede oriëntatie
  • Onderwijsvorm goed te combineren met je werk en privé
  • Studentnabij onderwijs: geen tentamens, wel individuele begeleiding en beoordeling bij het leerproces

 

HBO-ICT en AD-ICT: Veelgestelde vragen

Per lesweek heb je een avond van 3,5 uur een bijeenkomst bij Fontys en virtuele sessie van 1,5 uur op een andere avond (blended learning). Je krijgt zonodig toelichting op de stof of volgt een gastcollege. Opdrachten voer je bij voorkeur uit bij je werkgever, lectoraten of gerenommeerde bedrijven waarmee we samenwerken. Dat doe je alleen en met medestudenten en onder begeleiding van onze docenten.
Ongeveer 14 uur (t)huiswerk en opbouwen portfolio professional skills. Gemiddelde studiebelasting is totaal 20 uur per week voor fysieke en virtuele bijeenkomsten en zelfstudie.

Door het concept van blended learning en het werkplekleren is de studie goed te combineren met andere activiteiten.

1 lesavond op school en 1 avond online scheelt veel tijd!

Je doet je kennis op door een combinatie van zelfstudie, lessen op school en virtuele sessies, maar ook met het toepassen van praktijkopdrachten in je werkomgeving. Hierdoor is er een mooie wisselwerking tussen theorie en praktijk.

In principe loop je geen stage, maar gebruik je hiervoor je passende werkomgeving om je werkervaring aan te tonen. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht die je bij je werkgever of een ander bedrijf kunt uitvoeren.
We gaan er voor de Associate degree opleiding vanuit dat je uiterlijk vanaf het tweede semester een relevante ICT-functie hebt en/of opdrachten kunt doen bij je eigen werkgever. Bij de bacheloropleiding is dat vanaf het vijfde semester.
Door bewegingen in de markt en tekort aan ICT’ers is de kans op een baan vrij groot.
De Associate degree opleiding AD-ICT leidt op voor een specifieke functie in een bepaalde richting. Je start met een ICT-brede oriëntatie en daarna ga je je specialiseren in één profiel voor de door jou gekozen functie.

Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt leiden we je binnen de HBO-ICT op om goed om te gaan binnen dit steeds veranderend vakgebied en ben je klaar voor de toekomst. Zo ben je snel een goede kandidaat op de arbeidsmarkt.
 
 

Make IT Work: Veelgestelde vragen

De opleiding bestaat uit twee fases. De eerste vijf maanden word je opgeleid door Fontys Hogeschool ICT. Na succesvolle afronding van het eerste deel ga je zes maanden fulltime aan de slag bij een van de aangesloten werkgevers en word je tegelijkertijd verder geschoold. Tijdens de tweede fase ga je meteen een salaris verdienen. Er zijn enkele terugkomavonden bij Fontys.
Theorie is 5 maanden fulltime, praktijk 6 maanden fulltime.
Door bewegingen in de markt en tekort aan ICT’ers is de kans op een baan vrij groot.
Werkgevers en kandidaat-cursisten ontmoeten elkaar tijdens een werkgeversmarkt. Wanneer de werkgever en de kandidaat een akkoord hebben, kan de kandidaat als cursist mee doen in de omscholing Make IT Work. Zo is er dus een baangarantie wanneer je met de omscholing start.

 
Sfeerafbeelding Fontys

Het verhaal van Inge

Voordat ik met de omscholing naar ICT begon, werkte ik als ZZP’er op het gebied van illustratie en animatie. Ik dacht al een aantal jaren aan het maken van deze switch, had al wat ervaring in front-end klusjes aan websites en snuffelde al aan het schrijven van codes. Daardoor wist ik dat ICT iets voor mij kon zijn. Het puzzelen met codes en techniek is lekker creatief en uitdagend denkwerk waarin ik me helemaal kan verliezen.

Tijdens de opleiding leerde ik vooral om te denken als een programmeur. Zodat ik een goede basis en werkhouding kreeg om meer technieken te leren en een ICT-start te maken. Dat is gelukt: ik ben geen ZZP’er meer, dat wilde ik ook niet meer, maar werk nu als Developer bij een bedrijf. Ik draai nog niet echt mee op projecten, maar krijg juist veel tijd om de gebruikte technieken, talen, producten en raamwerken binnen het bedrijf te leren kennen.

Volgens mij zijn er wel meer mensen die dit werk leuk zouden vinden, zonder dat ze zich dat nu realiseren. Dat het zo’n creatief nadenkwerk is, is niet bij iedereen bekend. Als je ander werk wilt en ICT je aanspreekt, is deze switch zeker het overwegen waard. Ik heb geen specifiek focuspunt van waar ik naartoe wil, maar stel me juist heel open op. Het is een nieuw terrein voor me en ik wil de tijd nemen om te ontdekken wat voor mijn beste plek in ICT is. Mijn toekomst is in ieder geval nu begonnen!

Sfeerafbeelding Fontys

Het verhaal van Robin

Mijn droom is om bij de politie aan de slag te gaan in de digitale opsporing. Ik wil graag leren cyber security te beheren en monitoren. Mijn werkgever, de penitentiaire inrichting Grave, gaf me met de juiste faciliteiten een kans op een tweede carrière. Het was een no-brainer die kans aan te grijpen.

Kreeg ik niet alle ruimte van mijn werkgever, dan had ik een minder zware opleiding gekozen. Het studeren in deeltijd is best zwaar. Als eerstejaars staan bedrijven niet bepaald om je te springen; ze zoeken toch vooral derde- of vierdejaars die al wat langer meelopen. En je moet het werkveld leren kennen, ook dat heeft tijd nodig.

Naast mijn werk als Bewaarder complexbeveiliger, doe ik nu twee dagen per week werkervaring op bij Kropman Installatietechniek. Daar kan ik ook mijn studieopdrachten uitvoeren. Ondertussen oriënteer ik me op het maken van doelgerichte stappen richting digitale opsporing in het derde en vierde jaar. Hopelijk haal ik dan een stage- of werkplek binnen bij de politie, daar wil ik immers ook na mijn studie aan de slag.

De uitdaging om in samenwerking resultaten te boeken en het proces te verbeteren en te stroomlijnen, maakt het werken in ICT zo leuk voor me. Je werkt met gelijkgestemden aan een product dat oplossingen biedt. Draag je die oplossingen goed voor, worden ze ook echt opgenomen. Dat stimuleren van meedenken in vooruitgang vind ik erg fijn.

Sfeerafbeelding Fontys

Het verhaal van Karlijn

Als voltijdstudent Technische Bedrijfskunde sprak Business Intelligence -het omgaan met systemen- me vanaf het begin al erg aan. Daarom ben ik me gaan oriënteren op een master Data Science. ICT bleek daarvoor een goede basis en dus doe ik nu deeltijd ICT erbij. Gelukkig sluiten mijn twee opleidingen op elkaar aan en zijn de twee bachelors goed te combineren.

Het is reuze interessant om te leren hoe je ICT meteen kan toepassen in je werk. Eerst dacht ik dat ik het niet zou kunnen, maar omdat proberen nooit kwaad kan, heb ik de knoop door. Tot nu toe heb ik daarvan geen seconde spijt gehad.

Eerst dacht ik altijd dat ICT alleen gericht is op computers. Dat is echter helemaal niet zo. Juist dat maakt ICT zo verschillend en interessant. ICT is de toekomst. Je hebt het steeds meer nodig en relatief is er ook een schaarste aan ICT-mensen. Niet alleen vanwege dat toekomstperspectief, maar ook op persoonlijk vlak is deze switch één van mijn beste keuzes. Het klinkt misschien heel cliché, maar deze studie voelt voor mij meer als hobby dan als studeren.

Graag wil ik leren om op basis van de juiste data bedrijven gedegen te adviseren. Momenteel werk ik bij de GGD Brabant-Zuidoost bij de afdeling Infectieziektebestrijding en lever ik input in de vorm van data-analyses. Na de opleiding ICT wil ik nog een master Data Science doen en dan uiteindelijk de gezondheidszorg onderbouwd adviseren. Zodat ik mensen kan helpen in de uitdagingen waar ze tegenaan lopen, maar dan met data in plaats van zorg.


Locaties en contact

Volg ons!

Instagram
LinkedIn

Fontys Hogeschool Innovation Lab Strijp T

Achtseweg Zuid 151C Eindhoven
0885077299
deeltijdfhict@fontys.nl