Hbo voorbereiding havo/vwo Verpleegkunde

Nurse Academy

Ben je altijd betrokken bij de mensen om je heen? In het bijzonder bij mensen die verpleegkundige zorg nodig hebben? En lijkt het je interessant om bezig te zijn met vragen als:

  • Welke rol heeft een verpleegkundige in verschillende werkvelden?
  • Welke kwaliteiten moet een verpleegkundige hebben om goede zorg te kunnen leveren?
  • Maar ook, hoe past een verpleegkundige onderzoeksvaardigheden toe in het werkveld?

Dan is het hbo-voorbereidingsprogramma Nurse Academy echt iets voor jou!

Tijdens dit programma werk je samen met studenten en coaches aan een verpleegkundige kwestie. Dit is een opdracht uit de praktijk waarvan je het onderwerp of thema zelf bepaalt. Je werkt hiermee aan één van de bekwaamheden (criteria) uit het eerste leerjaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde. Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert, net zoals een hbo-verpleegkundige dit in het werkveld doet. Ook ga je samen met een student naar zijn of haar individuele werkplek (stage). Je mag daar rondkijken, ervaren en vragen stellen. Door te proeven van de sfeer en inhoud van de opleiding, helpen we jou bij het maken van een juiste studie- en beroepskeuze. Daarnaast kun je alle ervaringen die je opdoet gebruiken voor je profielwerkstuk.

Wat ga je doen?

Bijeenkomst 1:Kennismaken en de opstart
Je maakt uitgebreid kennis met je medeleerlingen, de coaches en studenten die jou gaan begeleiden. Je krijgt uitleg over het programma en we maken je wegwijs in het gebouw. Daarnaast maken we een start met de oriëntatie op een verpleegkundige kwestie (zelf gekozen onderwerp) welke je gaat gebruiken voor je profielwerkstuk.

Bijeenkomst 2: Kennismaking verpleegkundig beroep en verpleegkundig onderwerp
Tijdens de tweede bijeenkomst kijken we terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan. Dit doen we o.a. door in gesprek te gaan met elkaar. Ook zal er deze bijeenkomst een gastspreker aanwezig zijn welke meer zal vertellen over het verpleegkundig vak.

Bijeenkomst 3:Onderzoeksvraag en kennismaking verpleegtechnische vaardigheden
In deze bijeenkomst leer je hoe je naar betrouwbare informatie zoekt, en hoe je deze bronnen juist vermeldt in je verslag. Daarnaast maak je kennis met verpleegtechnische vaardigheden. Aan het einde van deze bijeenkomst is duidelijk welke onderzoeksvraag je gaat beantwoorden en kun je gericht aan de slag.

Bijeenkomst 4:Ontwerpen; onderzoeksmethode en show and grow
Naast een literatuuronderzoek ga je ook onderzoek doen in de praktijk, waarvoor je een ontwerpplan maakt. Je geeft een korte pitch over je onderzoek tot nu toe, we noemen dat een Show and Grow. Aan de hand van de feedback die je krijgt, kun je het onderzoek aanpassen. Deze keer is er ook weer een gastspreker, die je inzicht geeft in het verpleegkundig vak.

Bijeenkomst 5:Door de bril van de verpleegkundige en onderzoeksresultaten Hier ga je je onderzoeksresultaten met ons delen. We bespreken welke informatie je mogelijk nog mist of aan kunt passen. Daarnaast ga je op een super toffe manier (met VR) ervaren hoe het is om een verpleegkundige te zijn.

Bijeenkomst 6:Rapporteren kun je leren
Je gaat alle verzamelde informatie voor je onderzoek, op een overzichtelijke manier verwerken in een rapportage. De coaches en studenten geven je daarbij tips zodat je er een mooi rapport van kunt maken. Van daaruit kun je een conclusie trekken en advies geven. Deze bijeenkomst wordt afgesloten met een enthousiaste gastspreker.

Bijeenkomst 7:Evaluatie Nurse Academy
Een terugblik op het resultaat van je onderzoek. Heb je het antwoord op je vraag gevonden? Hoe kijk je naar de manier waarop je het onderzoek hebt aangepakt. Wat vond je lastig? Kortom, je hebt inzicht gekregen in je onderzoeksvaardigheden, een belangrijk onderdeel van studeren aan het hbo. Je gaat ook een TikTok maken, waar je mogelijk bevestiging krijgt of het vak verpleegkunde jouw ultieme droombaan is!

Bijeenkomst 8:Afsluiting en presentatie
In de laatste bijeenkomst geef je een presentatie van je onderzoek, op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, coaches en de studenten. Je beantwoordt vragen, maar je mag ook zelf vragen om feedback. Een moment om trots op te zijn! We sluiten het hbo-voorbereidingsprogramma op een gezellige manier af, met een hapje en een drankje.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen, neem dan contact op met Imke van den Kerkhof

Fontys Campus Rachelsmolen

de Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: de Rachelsmolen 1, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

 

Profielwerkstuk

Datum en tijd
28 september 2023 - 01 februari 2024
Adres
Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven
Gebouw
Gebouw Fliednerstraat (TF)
Aanmelding gesloten

Locatie

Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven