Lezingen | Regionale werkplaats zorgtechnologie

Je hebt de mogelijkheid om twee lezingen bij te wonen, te weten:

1. Door Maarten Steinbuch, Universiteitshoogleraar TU/e
Een robot als vriend?
We spelen in de wereldtop met onze voetbal- en zorgrobots, en we zijn als Nederland nummer 1 wereldwijd in high tech machines, en een living lab voor slimme, autonome en elektrische auto's. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld, en kunnen operaties doen die niemand anders nog kan. Data wordt dominant en bepalend. Hoe snel gaat dit nu, en waarom gaat dit zo snel, en wat zijn de implicaties voor de zorg?

Maarten
Steinbuch werkt met zijn groep aan innovaties voor onder meer de automotive industrie, de high tech sector en de zorg. Hij werkt met zijn team bijvoorbeeld aan elektrisch vervoer, autonome auto- en robottechniek en kernfusie. In 2016 eerde de Technologiestichting STW hem als Simon Stevin Meester, de hoogste onderscheiding voor de technische wetenschappen binnen Nederland. Hierbij werd vooral de manier geroemd waarop hij met het bedrijfsleven samenwerkt om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In 2013 werd Steinbuch tot Universiteitshoogleraar benoemd, daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van Eindhoven Engine.

2. Door Rens van der Vorst, Technofilosoof en onderzoeker bij Fontys Hogescholen
Maakt technologie ons gelukkiger?

In onze wereld speelt digitale technologie een steeds grote rol, dat is geen nieuws. Maar wat verwachten we eigenlijk van al die technologie? Hoe willen we ons tot die technologie verhouden? Wanneer maakt digitale technologie het leven beter én wat verstaan we eigenlijk onder beter? Stuk voor stuk grote, belangrijke vragen, die door Rens van der Vorst teruggebracht worden naar de praktijk van vandaag. Is buienradar wel te vertrouwen? Waarom adviseert Spotify mij altijd Marco Borsato? Kun je iemand nog wel een fijne weekend wensen? Kun je voetbalvader zijn zonder WhatsApp? Waarom wil je altijd winnen van je navigatiesysteem? Leven we in een paradijs voor nerds? Hoe moet het nu verder met thuiswerken? En waarom zie ik alleen lelijke vrouwen op Tinder? Op een prikkelende, eigenzinnige, schurende maar altijd relevante manier schijnt Rens zijn licht op onze plaats in deze digitale wereld.

Rens van der Vorst is technofilosoof bij Fontys Hogeschool. Hij geeft les, doet innovatieve projecten en internationaal onderzoek naar nieuwe methodes en tools (www.tict.io) en hij publiceert columns en boeken over het onderwerp. Zijn nieuwste boek: Waarom je Altijd Wilt Winnen van je Navigatiesysteem, is inmiddels in de vijfde druk.