Veelgestelde vragen

Vragen over de opleiding

Stuur een mail naar marcomflot@fontys.nl. Geef hierbij aan in welke opleiding je interesse hebt en of dit een voltijd of deeltijd opleiding betreft.
Op deze verzamelpagina 'studenten over de opleiding' kan je de verhalen van diverse studenten teruglezen.
Je kunt kiezen voor een bacheloropleiding (voltijd en/of deeltijd) en de masteropleiding. Daarnaast heb je nog als opleidingsvariant Kopopleiding (voltijd) of de afstudeerrichting Digitale Geletterdheid Informatica (deeltijd) bij Leraar Techniek (S&T).
Op de opleidingspagina vind je bovenaan het menu de knop 'aanmelden', klik hierop, vervolgens lees je in stappen: 'hoe meld ik me aan'. Of neem een kijkje op de pagina aanmelden en inschrijven. Bij Leraar Techniek - afstudeerrichting Digitale geletterdheid & Informatica (deeltijd) vind je op de pagina aanmelden DGI een korte uitleg.
De reguliere bacheloropleiding (voltijd en deeltijd) 4 jaar en een masteropleiding 2 jaar. Het verschilt per student maar vooral bij deeltijd is vaak een versneld traject mogelijk in verband met bepaalde vooropleidingen en/of ervaringen. Mocht je in aanmerking komen voor vrijstellingen, dan kan de looptijd verkort zijn (bijvoorbeeld voor pabo-afgestudeerden). Er is een aantal speciale trajecten voor deeltijdstudenten.
Afhankelijk van eventuele vrijstellingen, die je op basis van vooropleiding verleend worden, is het mogelijk de opleiding verkort te volgen. Dit bespreek je met de opleidingscoördinator of intake-assessor tijdens het intakegesprek.

Heb je interesse in een zij-instroomtraject? Lees op de pagina zij-instroom wat de voorwaarden zijn.
Wij spreken binnen FLOT over onderwijseenheden. Deze staan volledig beschreven in de studiegids, die je vindt op de opleidingspagina.
Ja, voor alle studenten van de bacheloropleiding (voltijd en deeltijd) geldt dat zij een minor volgen van 30 ec.
Vanaf begin juli ontvang je alle informatie die je nodig hebt voor een goede start van je studie. Waaronder een boekenlijst, verwijzing naar het rooster en de introductie
Dit is te combineren, maar het vraagt wat van je inzet en motivatie. Het hangt ook af van hoeveel uur je werkt. Als je al in het onderwijs werkt, kun je je baan vaak inzetten als stage. In principe is er een studielast van 20-25 uur bij de deeltijdopleidingen.
Dit is voor elke opleiding anders. Voor het aanbod kun je als student kijken op de roosterpagina van jouw opleiding in het programma Xedule. Een overzicht van contactdagen bacheloropleidingen deeltijd staat op Goede Start Pro. De lesdag van masteropleidingen is op woensdag.
Dit verschilt per opleiding. Je kunt uitgaan van gemiddeld 20 tot 30 studenten per klas.
Bij de deeltijdopleidingen varieert de leeftijd van 23 tot 60 jaar.
We hebben veel nuttige informatie voor je bij elkaar gezet, zodat je je goed kunt voorbereiden op je studie. Ga naar Goede Start (bachelor voltijd) of naar Goede Start Pro (bachelor deeltijd/master).

Ja, instromen in februari is mogelijk bij de deeltijd bacheloropleidingen. Het is echter niet voor iedereen geschikt. Omdat je aansluit bij een bestaande groep vraagt het oppakken van de onderwijsactiviteiten iets van jouw voorkennis en ervaring. Een hbo-vooropleiding en ervaring in het onderwijs maken dat gemakkelijker. Neem contact op met de deeltijd- of intakecoördinator om te bespreken of instromen in februari voor jou een goede optie is.  

Inschrijven doe je via Studielink voor de maand februari. Hierna ontvang je van ons een e-mail met instructies om je inschrijving in orde te maken. De opleiding start voor jou dan in de week van 6 februari.

Heb je vragen? Neem contact met ons op via telefoon 08850 74288 of e-mail naar studentzakenflot@fontys.nl.

Ja er zijn extra faciliteiten zoals extra tijd, groter formaat toetsen en een rustige ruimte. Meer weten bekijk dan deze Fontys website studeren met een beperking.
Nee. Maar als je dit wilt, kun je kiezen voor het traject ‘bi-certificering’ wat FLOT in samenwerking met Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) heeft ontwikkeld. Binnen dit traject kun je twee lerarenopleidingen binnen vier jaar afronden: één bij de pabo van FHKE en één bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT). Je vindt op de pagina bi-certificering FHKE meer informatie over dit traject.
Er worden geen eisen gesteld aan de termijn waarin je je propedeuse behaald. Je moet aan het einde van het studiejaar wel voldoen aan de doorstroomnorm. Dit geldt voor de bacheloropleidingen voltijd, vanwege het bindend studieadvies na jaar 1. De doorstroomnorm is 50 studiepunten.Voor de bacheloropleidingen deeltijd geldt dat zij aan het eind van jaar 2 een (niet bindend) studieadvies krijgen. Bij de masteropleidingen en kopopleiding is er geen sprake van een propedeusefase.
Na aanmelding voor je studie heb je je Fontys inloggegevens via mail toegestuurd gekregen. Mocht je deze onverhoopt niet hebben ontvangen. Stuur dan een mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl.
Het PCN (Persoonlijk Communicatie Nummer) is in gebruik voor de student om mee in te loggen. Dit is een uniek nummer aangevuld met @student.fontys.nl. Het studentnummer is het unieke nummer waarmee de student wordt opgenomen in de administratie, waaraan bijvoorbeeld ook de cijfers van de student hangen. Je kunt ze onderscheiden, doordat een PCN nummer bestaat uit 6 cijfers en een studentnummer uit 7 cijfers.
Dat klopt. De opleiding in Sittard valt onder Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS). Neem ook een kijkje op de FLOS website.



Vragen over toelating

Voltijd en deeltijd bachelor: Je kunt bij onze opleidingen instromen met minimaal een havo, vwo of mbo-4 diploma. Je kunt met ieder profiel bij ons terecht (CM, EM, NG en NT). Let op: bij een aantal opleidingen gelden extra toelatingseisen. De toelatingseisen vind je op de opleidingspagina onder 'toelating'.
Master: Je dient in het bezit te zijn van een afgeronde lerarenopleiding tweedegraads in hetzelfde vak om toegelaten te kunnen worden.
In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen. We verwijzen je hiervoor graag naar de opleidingscoördinator van jouw opleiding. Deze contactgegevens vind je op de betreffende opleidingspagina. Aan de hand van een intakegesprek worden de mogelijke vrijstellingen doorgesproken. Deze zijn afhankelijk van de vooropleiding en het eventueel bijhouden van kennis door werkervaring.
Ja, dit is altijd mogelijk. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator of intake-assessor.
Je kunt zij-instromer worden wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden. Je dient o.a. een afgeronde hbo- of wo-opleiding te hebben, verwant aan het vak waarin je les wilt geven. Daarnaast dien je werkzaam te zijn in het onderwijs. Kijk op de pagina zij-instroom voor meer informatie.
Je kunt de kopopleiding volgen wanneer je een hbo- of wo-getuigschrift behaald hebt, in een vak aanverwant aan het vak waarin je je bevoegdheid wilt behalen. Let op: de kopopleiding is een voltijdopleiding. Check de tabel met opleidingen die toegang verlenen tot de opleiding. Kijk bij toelating voor meer informatie.
Bij voltijdopleidingen is de Studiekeuzecheck een verplichte inschrijfvoorwaarde. De Studiekeuzecheck bestaat uit een online vragenformulier en een contactmoment met de opleiding. In de welkomstmail die jij hebt ontvangen na jouw aanmelding, vind je de link naar het online vragen formulier. Bij deeltijd- en masteropleidingen volstaat een intakegesprek met de opleidingscoördinator en is de Studiekeuzecheck niet nodig. Kijk voor meer informatie op de pagina Studiekeuzecheck.
Heb je een havo of vwo diploma maar voldoe je niet aan de nadere vooropleidingseisen bij jouw gewenste opleiding? Dan heb je bij Fontys een extra kans om toegelaten te worden door het maken van één of meerdere toelatingstoetsen. Lees de informatie op toelatingstoetsen havo/vwo.
Wil je starten met een FLOT opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+ voor de Fontys opleiding van je keuze.
Ja, dit is mogelijk. Maar het wordt vanwege de studiedruk niet geadviseerd om twee opleidingen tegelijkertijd te volgen.
Volg een cursus of korte opleiding om je kennis te verdiepen of verbreden. Bekijk losse cursus volgen van de masteropleiding.



Vragen over financiën

De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren, zoals vooropleiding en je persoonlijke situatie. De voorwaarden en de collegegeld meter vind je op de pagina collegegeld.
Ja, die zijn er. Kijk op DUO voor meer informatie.
Is jouw inschrijving nog niet voltooid dan kan je je betaalgegevens wijzigen via Studielink. Zodra jouw inschrijving volledig is afgerond, dan kan je de betaalgegevens wijzigen middels een invulformulier. Hier vind je de link naar het invulformulier.
Voor het opvragen van een betaalbewijs kan je een e-mail sturen naar inschrijvingenflot@fontys.nl.



Vragen over stage

Op de eerstejaars voltijdstudenten na, zoeken en solliciteren alle studenten zelf naar een stageplaats, ook KOP-studenten. Op de interne portal onder Stage vind je hierover alle informatie. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inlog.
Ja, dit is in veel gevallen mogelijk.
Ja, dat is mogelijk.
Dat verschilt per opleiding. Voor vragen over stage kun je terecht op de interne portalpagina onder Stage. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inlog.
Je mag stage lopen buiten de regio. Je dient dan wel zelf een plek te zoeken op een VO, VSO of MBO school.
Dat kan. Ook deze informatie vind je op interne portal onder Stage. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inlog.



Vragen over de arbeidsmarkt

De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs is momenteel erg gunstig, want er is een groot lerarentekort. Vind meer informatie via OCW in cijfers.
Dit is afhankelijk van de afspraken met je werkgever en wat de overheid hierover beslist. In principe is het niet toegestaan, maar het wordt soms gedoogd wanneer er een lerarentekort is. Lees meer via Rijksoverheid.


Vragen algemeen

Je kan o.a. kijken voor woonruimte op kamernet Tilburg.