Student Luc over de lerarenopleiding Techniek (S&T) (voltijd)

‘Als liefhebber van exacte vakken is deze opleiding perfect voor mij’

Luc Brouwer 
Student Leraar Techniek (Science & Technology) bachelor voltijd 
​ 

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Techniek (Science & Technology) gekozen?  
“De Bèta kant in het onderwijs spreekt me enorm aan. Vakken als scheikunde, biologie, wiskunde en natuurkunde. Eigenlijk zonder echt een favoriet te hebben. Tijdens de open dag aan de Fontys kwam ik erachter dat de lerarenopleiding Science & Technology juist al deze vakken combineert. Hoe mooi is dat? Als liefhebber van exacte vakken is deze opleiding perfect voor mij.”  

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?  
“De tijd die ik in de werkplaats doorbreng is telkens weer een hoogtepunt. Ik vind het geweldig om iets met mijn handen te kunnen maken. Momenteel maak ik een klok. Dit is niet zomaar een klok, maar een variant die je zelf kunt programmeren. Zo geven de wijzers licht en kun je van alles zelf instellen. Dit project biedt een mooie combinatie van programmeren, houtbewerking en metaalbewerking. Wat zo bijzonder is aan deze opleiding: docenten geven je alle vrijheid om de beste versie van een project weg te zetten. Ze helpen je graag.”  

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?  
“Deze opleiding is anders ingericht dan wat je van reguliere opleidingen gewend bent. Bij reguliere opleidingen werk je aan zo’n vier grote leeruitkomsten per jaar en bij deze opleiding zijn dat er zo’n 21. Bij elke leeruitkomst ga je los van elkaar bewijzen dat je daartoe in staat bent. Dit zorgt ervoor dat je heel gericht je eigen ontwikkeling in kaart kunt brengen en vanuit daar kun je makkelijker verder werken.” 

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?  
“Ik wil leerlingen enthousiast maken voor het vak techniek. Het vak techniek is in het onderwijs steeds meer naar de achtergrond aan het verschuiven, er wordt op bezuinigd en dat vind ik jammer! Door de opkomst van vakken als Onderzoek & Ontwerpen is er toch weer een mogelijkheid om leerlingen warm te maken voor techniek. Ik noem het ook wel: techniek in een nieuw jasje! Leerlingen leren heel projectmatig werken en vaak uit opdracht van het bedrijfsleven. Ze bedenken oplossingen waarmee ze ook echt het verschil kunnen maken. Ik wil niets liever dan het vak techniek op deze manier nog meer op de kaart zetten.”  

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?  

“Werk gericht en schrijf duidelijk op wat je doelen zijn. Eigenlijk bepaal je zelf hoe je de opleiding inricht. En wanneer je waarmee aan de slag gaat. Het is belangrijk dat jij goed voor ogen hebt hoe je te werk gaat. Hoe beter je dit voorbereidt, hoe makkelijker het is.”  

Student Luc

Luc studeert Leraar Techniek (Science & Technology) voltijd in Tilburg

ga naar leraar techniek (s&t) (voltijd)