Sprint naar content

Serious Game over studie/opleiding aan de andere kant van de Duits-Nederlandse grens

Vacature: Onderzoeksproject Serious Game over studie/opleiding aan de andere kant van de Duits-Nederlandse grens (stage/afstuderen)

Interesseer jij je voor de samenwerking tussen Nederland en Duitsland? Voer je graag toegepast onderzoek in opdracht van regionale organisaties en instellingen? En ben jij die proactief en doe je graag mee op de werkvloer? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Nederland en Duitsland hebben op veel gebieden nauwe banden, b.v. B. in zaken en handel, in samenwerking in de verschillende EU-regio's - en zeker ook met mensen zoals jij, want je studeert net over de grens! Dit is precies wat we beter willen begrijpen, met iemand die deze situatie zelf kent en ervaart.

De afdeling werkt momenteel samen met de Europaschule in Rheinberg, een tweetalige Duits-Nederlandse school in Kreis Wesel. Samen met studenten en docenten ontwikkelen we een serious game op het gebied van grensoverschrijdend studeren en trainen. Het onderzoeksproject behandelt daarom de situatie van Duitse en/of Nederlandse scholieren na het verlaten van de middelbare school. De focus moet dan liggen op de volgende onderzoeksvragen:

 • Wie gaat over de grens om een opleiding te volgen en/of om er te studeren?
 • Waarom doen leerlingen dat en waarom juist niet?
 • Wat zijn de oorzaken voor deze beslissing? Is er voorlichting? Is er (uitdrukkelijk of niet) belangstelling bij de regionale zakenwereld in opleiding/stage van personeel vanuit het buurland?
 • Is er belangstelling in de verandering van de tegenwoordige situatie?
 • Wat kunnen de onderwijsinstellingen aan de Nederlandse kant – met name FIBS/Lectoraat – hier bijdragen, zoals manieren van samenwerking, sturing, pilootprojecten etc.

Meedoen op de werkvloer
Het lectoraat Cross-Border Business Development is een toegepast onderzoeks- en ontwikkelingsinstituut dat zich richt op zakendoen in het Nederlands-Duitse grensgebied. Onderzoek wordt altijd uitgevoerd in samenwerking met en in opdracht van het bedrijfsleven in de Nederlands-Duitse grensregio. Daarnaast werken binnen het lectoraat vanuit iedere Fontys International Business School bacheloropleiding docent onderzoekers aan grensoverschrijdende business vraagstukken.

Fontys als werkgever geeft je alle ruimte om proactief mee te denken en mee te werken. Je wordt actief betrokken bij het team en de organisatie. Gedurende jouw stage of afstudeeropdracht kom je bij Fontys Venlo je in contact met veel mooie bedrijven en businessclubs in de euregio. Je krijgt je concrete taken toegewezen en daarmee ook eigen verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld op het gebied van eventmanagement en marketing. Natuurlijk krijg je de ruimte die nodig is om aan je onderzoek te werken.

Naar wie zijn wij op zoek?
We zijn op zoek naar een student in de stage-of afstudeerfase. Je vindt het leuk om onderzoek te doen in een internationaal team. Je hebt de ambitie om na jouw bacheloropleiding een master te doen en je wilt je daarom bekwamen in het doen van onderzoek. Je hebt affiniteit met grens-overstijgend werken in het Nederlands-Duitse grensgebied.

Je volgt nu een opleiding bij FIBS in het tweede of vierde jaar.

 • Je hebt bewezen affiniteit met doen van onderzoek
 • Je bent proactief
 • Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden
 • Je spreekt bij voorkeur Duits en Nederlands
 • Je bent nieuwsgierig en hebt een onderzoekende houding
 • Je bent creatief en kunt ook zelf aan de slag
 • Je bent resultaatgericht
 • Je hebt oog voor kwaliteit

Arbeidsvoorwaarden
Wij bieden een aantrekkelijke stageplek in een Nederlands-Duits team met een marktconforme stagevergoeding.

Solliciteren
Jouw sollicitatie stuur je naar de contactpersoon en bestaat uit een cv, motivatiebrief en cijferlijst/voorbeeld van eerder werk.

Voor vragen over deze vacature kan je contact opnemen met David Harder, d.harder@fontys.nl. Aan hem richt je ook jouw sollicitatie. Voor vragen over het proces kan je contact opnemen met Mw. Ted Jonkers, t.jonkers@fontys.nl.