Veel gestelde vragen

Visie 1.0 op masters

Op dit moment wordt een hernieuwde Fontys visie op de masteropleidingen ontwikkeld. Deze zal hier worden gepubliceerd.

Is er een verschil in niveau tussen een master aan het HBO en aan de universiteit?

Nee, een masteropleiding aan een hogeschool leidt tot hetzelfde niveau op als op een universiteit, namelijk tot EQF/NLQF niveau 7. Het karakter van een professionele master is doorgaans wel anders, namelijk meer praktijkgericht.

Sfeerafbeelding Fontys

Waarom wordt er gesproken van een professionele master?

Met professioneel wordt het onderscheid geduid met een academische masteropleiding aan een universiteit, door een verwijzing naar het praktijkgerichte karakter van een master die gevolgd wordt aan het hbo. Het betekent niet dat de master van een ander eindniveau is.

Ik wil een nieuwe masteropleiding ontwikkelen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Voor een nieuwe masteropleiding is een Macrodoelmatigheidstoets nodig die aantoont dat er nog ruimte is op de arbeidsmarkt en in het huidige opleidingenaanbod voor een nieuwe masteropleiding. Deze MDT-aanvraag wordt ingediend bij het CDHO, die adviseert aan het ministerie van OCW. Na een positief besluit op de MDT volgt een accreditatie, een Toets Nieuwe Opleiding (TNO), door de NVAO. Dit is in hoofdlijnen vergelijkbaar met een reguliere accreditatie.

Voordat een traject voor een MDT en TNO start dient het CvB van Fontys eerst akkoord te geven op het initiatief. Houd er rekening mee dat een ontwikkeltraject van idee-fase tot daadwerkelijke startdatum ongeveer 2 jaar beslaat.

Voor meer informatie en begeleiding kan contact worden opgenomen met het opleidingenportfolioteam van Dienst O&O en M&C, contactpersoon Karlijn Spoor, k.spoor@fontys.nl of Sylvia Haerkens van den Brand, s.haerkensvandenbrand@fontys.nl