Actieonderzoek

Het begeleiden en opleiden in actieonderzoek binnen het HBO

Docenten, Petra Swennenhuis (FHP), Famke van Lieshout (FHMG) en Jacqueline van Swet (OSO), hebben sinds de zomer van 2017 de handen ineengeslagen voor het verkennen wat docenten nodig hebben om hun studenten te kunnen begeleiden in actieonderzoek. Middels domeinoverstijgende workshops, boeklaunches en inspiratiemiddagen is duidelijk geworden dat actieonderzoek, als vorm van praktijkgericht onderzoek, een steeds meer passende onderzoeksbenadering is binnen het HBO, ook binnen Fontys! Maar ook dat het begeleiden van actieonderzoek en het ontwikkelen van lesmateriaal geen gemakkelijke opgave is voor docenten. Dit kent diverse uitdagingen en vraagt specifieke vaardigheden.

Op dit moment schrijven Petra, Famke en Jacqueline een subsidievoorstel voor het ontwikkelen van een Fontys breed docent professionaliserings project op het gebied van het begeleiden en opleiden in actieonderzoek.

Project leeromgeving voor Praktijk gericht (actie)onderzoek

Sfeerafbeelding Fontys

Leergang Action Research meets Design Research

Na enthousiaste reacties op de proeverij van 12 maart jl. was de knoop snel doorgehakt: de leergang start na de zomervakantie! De website is inmiddels gereed waarop alle informatie is te vinden.

Voor opmerkingen, vragen of tips kun je contact met ons opnemen

Sfeerafbeelding Fontys

Onderzoek binnen de professionele masters

Presentaties volgen

Relevante literatuur

Linken naar literatuur en documenten.