Pedagogiek

Wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze opleiding. We verheugen ons er op jou te mogen verwelkomen na de zomer! Voordat je echt gaat beginnen zijn er nog een paar zaken die om jouw aandacht vragen. Op deze pagina vind je meer info. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We zijn er om jou te helpen.


Inschrijven

Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving?

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties. Daarnaast ontvang je na je aanmelding een Fontys e-mailadres. Check dit e-mailadres regelmatig op de to-do acties van de toelatingsprocedure van je opleiding.

naar studielink

Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen!

Hoe werkt het?

 • Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink. We adviseren je om voordat je je aanmeldt voor een opleiding deel te nemen aan in ieder geval één studiekeuzeactiviteit. Zie hiervoor de studiekeuzeactiviteiten agenda.
 • We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen.
 • Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst. Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende activiteiten georganiseerd worden zoals een rekenoefening.
 • Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies.
 • Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in.
 • Je start met je opleiding, van harte welkom!

Heb je je na 1 mei aangemeld?

Als je je namelijk ná 1 mei aanmeldt dan kán, in het geval van een negatief studieadvies, je inschrijving geweigerd worden. Als je het niet eens bent met je uiteindelijke advies, of als er bijzondere omstandigheden zijn dan kun je bezwaar maken. In de Regeling studiekeuzeadvies staat beschreven hoe je bezwaar kunt aantekenen.

Veelgestelde vragen studiekeuzecheck

We vragen je om deze opdracht te maken ter voorbereiding op het Studiekeuzecheckmoment. De check-in gesprekken vinden plaats
in de maanden maart, april, mei en juni.

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een eventueel eerder behaalde graad en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

naar collegegeldmeter studiejaar 2024-2025

Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld. In een aantal situaties is sprake van 'instellingscollegegeld'. Zie hiervoor de 'Toelichting instellingscollegegeld"

Regeling collegegeld

Regeling collegegeld 2024-2025

Start je in september met je studie?

Wanneer wordt mijn collegegeld afgeschreven?

De incasso van je collegegeld vindt plaats op of rond de 25e van de maand.

Betaling in termijnen

Er wordt geïnd in maximaal 10 gelijke termijnen op of rond de 25ste van de maand. Het nog te betalen bedrag wordt daarna verdeeld over de resterende termijnen. Dit duurt tot en met juni.
Belangrijk om te weten: Voor betaling in termijnen wordt € 24 administratiekosten per studiejaar berekend. Deze kosten worden gelijktijdig met de eerste termijn afgeschreven.

Betaling in een keer

Als je op 1 september met je studie start, vindt de incasso van je collegegeld plaats op of rond 25 september. Start je na 1 september, dan vindt de incasso plaats rond 25 september of rond de 25ste van de volgende maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na jouw inschrijving.

Belangrijk om te weten: Als je je 'verzoek tot inschrijving' voor het huidig studiejaar na de datum van de laatste incasso (op of rond 25 juni) hebt ingediend, is alleen betaling ineens mogelijk.

Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

 
 
Placeholder for Fontys video
Het is fijn te ervaren dat ik veel inbreng en vrijheid heb tijdens mijn studie. Verder is het met studenten én docenten erg gezellig."
Maxim, over zijn eerste studiejaar

 
 

Boekenlijst

Bij de voltijd opleiding pedagogiek is geen sprake van verplichte literatuur. Je schaft gedurende je studie boeken aan.

Extra kosten opleiding

- Met je leergemeenschap ga je 2 maal per jaar (2 dagen) naar een externe locatie (wij noemen dit ‘hutje op de hei’), dit organiseert een leergemeenschap zelf.

- Voor contacten met het werkveld (Werkplekleren of werken aan Pedagogische kwesties) kan een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig zijn. Wanneer dit het geval is, dan moet je deze zelf of via je werkplek aanvragen.


De Fontys Studentenkaart is onmisbaar. Deze is nodig:

 • om te printen en te kopiëren
 • om te parkeren op de campussen

Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

Hoe te verkrijgen?

Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

Parkeren

Om onze locaties goed bereikbaar te houden, bieden we parkeergelegenheid op onze
terreinen.
Een aantal terreinen zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.

In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.

Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inloggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).

Lees meer over locatie Emmasingel.

Vragen over parkeren?

Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

Afzender mail: no-reply@fontys.nl

Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

Is jouw laptop ook klaar voor je studie?

Hieronder vind je de minimale eisen die Fontys stelt aan een studentenlaptop om het onderwijs te kunnen volgen. Hierin zijn de applicaties Microsoft Office 365 of Microsoft Office 2019/2021, DLO en toetsen meegenomen.

De camera en hoofdtelefoon zijn onder andere bedoeld voor het gebruik van MS Teams.

Microsoft

 • Processor: Intel Core i5 serie/AMD Ryzen 5 serie
 • Geheugen: 8 GB RAM
 • Harde schijf: 128 GB schijfruimte
 • Netwerk: Wifi
 • Beelscherm: 14 inch schermresolutie van 1280 x 768
 • Muis: aanbevolen
 • Camera: aanbevolen
 • Hoofdtelefoon/oortjes: aanbevolen
 • Browser: de meest recente versie van Edge Chromium, Safari, Chrome of Firefox

Mac

 • Processor: Intel-processor/Apple Silicon processor
 • Geheugen: 8 GB RAM
 • Harde schijf: 128 GB schijfruimte
 • Netwerk: Wifi
 • Beelscherm: 14 inch schermresolutie van 1280 x 800
 • Muis: aanbevolen
 • Camera: aanbevolen
 • Hoofdtelefoon/oortjes: aanbevolen
 • Browser: de meest recente versie van Edge Chromium, Safari, Chrome of Firefox

Let op: Chromebook/Linux-gebaseerde systemen zijn niet geschikt, omdat diverse DLO onderdelen, waaronder Testvision en de lockdowntool, niet zullen werken.
Let op: Windows 10/11 in S mode zijn niet geschikt, Windows 10/11 Home of Pro zijn wel geschikt.

Dit advies is voor studiejaar 2024-2025

Surfspot

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software.

naar surfspot

Gratis Office 365

Alle studenten van Fontys hebben recht op het Office 365 pakket. Je kunt gebruik maken van de online versie. Maar je kunt het pakket ook downloaden op jouw verschillende devices zoals je laptop en je smartphone.

We adviseren je dringend om gebruik te maken van het Office 365 pakket. Je leest precies wat je moet doen in de handleiding die we op de Fontysportal hebben geplaatst. Gebruik de inloggegevens die je meteen na je aanmelding bij Studielink van ons ontvangen hebt om op de portal te komen (zie ook: Mijn persoonlijke inlog, e-mail en wifi).

Office365

  Waarom Office 365?

  • Veilige opslag voor je Fontys studiemateriaal.
  • Als je internetverbinding hebt, kun je bij je spullen.
  • Je kan er met alle apparaten terecht, als het maar een browser aan boord heeft.
  • Je OneDrive is 1 TB groot, en biedt synchronisatie software voor je privé laptop of desktop.
  • Legaal en gratis de laatste Office versie installeren op wel 10 apparaten.
  • Bijna elk onderdeel van Office365 heeft een aparte app, zoek maar eens in de store van je mobiele apparaat.
  • Je kunt gebruik maken van deze cloudomgeving zolang je hier studeert.

   Fontys Helpt is een website waar je terecht kunt met extra ondersteuningsvragen of twijfels en waar je praktische informatie vindt. Maar ook vind je daar mooie initiatieven die kunnen inspireren. Ook vind je er informatie als je iets extra's wilt doen naast je studie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bestuurlijk actief te worden door in de medezeggenschapsraad of in het bestuur van een studievereniging te gaan. Sla deze link vast op in je favorieten, als je eenmaal studeert gaat dit een waardevolle omgeving voor je zijn.

   open Fontys Helpt

   Zonder werkplek kun je de opleiding niet starten, deze werkplek regel je zelf. Het is dus erg belangrijk dat je vóór de zomer al een individuele werkplek hebt. Het Individueel Werkplek Leren in leerjaar 1 is 320 uur op jaarbasis. Dit komt neer op gemiddeld 1 dag per week gedurende de onderwijsweken. Het werkplekleren start in de tweede lesweek op 12 september 2024 t/m 10 juli 2025. Je besteedt 8 uur per week aan werkplekleren, dit doe je op donderdag. Een andere optie is in de weekenden en/of de avonduren.

   De werkplek moet aan de volgende criteria voldoen:

    • direct contact met kinderen/jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar of met (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking
    • werken aan de bekwaamheden op basis van je leerplan
    • 8 uur werkplekleren
    • werken op minimaal een MBO niveau 4 plek
    • minimaal 1 werkplekbegeleider die jou kan coachen
    • de werkplekbegeleider is geen familie
    • boventallig (oftewel je bent altijd als extra kracht aanwezig)


   Als pedagoog toon jij hiermee de volgende bekwaamheden aan:

   • Ik verken in samenspel de werelden van kinderen, jongeren en mezelf
   • Ik draag bij aan samen werken en samen leren
   • Ik onderhoud pedagogische relaties en ik oefen pedagogische invloed uit op één of meerdere aspecten van het pedagogisch klimaat
   • Ik verken in samenspel de werelden van opvoeders en mezelf
   • Ik verken specifieke hulpvragen van kinderen en/of jongeren


   Voorbeelden van werkplekken:

   Kinderopvang, peuterspeelzaal, onderwijs, Integraal Kindcentrum, welzijn of buurthuiswerk, cultuur- of sportorganisaties en vrijwilligers organisaties, etc.

   Check of een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vereist is. Wanneer dit het geval is, dan moet je deze zelf of via je werkplek aanvragen. Eerder kun je niet starten op je werkplek.

   Maandag 17 juni is er een informatiemoment m.b.t. werkplekleren geweest. Mocht je het informatiemoment gemist hebben en je hebt nog vragen, neem dan contact met ons op.

   Hieronder vind je een flyer met informatie voor het werkveld m.b.t. werkplekleren. Het geeft inzicht in wat jij komt doen en in de afspraken die gemaakt moeten worden.

   Flyer voor het werkveld

   Heb je nog vragen?

   Mail ons

   I

   Inlog, e-mail en wifi

   Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.

   meer info over inloggen meer info inloggegevens Fontysaccount

   Open je e-mail online via mail.fontys.nl en log in met je Fontys account.

   naar o365.fontys.nl/mail

   Je mail op je smartphone bekijken? Hieronder vind je de handleiding voor iOS en Android.

   uitleg voor iOs (download) uitleg voor android (download)

   Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken van een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!

   gebruik de handleiding

   De IT Gids geeft informatie over het gebruik van de IT-voorzieningen binnen Fontys, zoals WiFi, e-mail, de studentenkaart en speciale aanbiedingen. (bijv. gratis MS Office365).

   download de IT Gids*

   *login vereist

   Op de meeste Fontyslocaties vind je een IT Servicepoint waar je terecht kunt met je IT vraag.

   Openingstijden IT servicedesk
   werkdagen 8:00 - 17:00 uur

    

   Intro en kennismaking

    

   Jouw intro

   Hoe ziet het programma er uit en wat neem je mee? Lees er hier alles over >>
    

   BOP, de studievereniging van Fontys Pedagogiek (Den Bosch)

   Je kunt bij BOP terecht met vragen over jouw studie, maar ook met andere vragen. BOP organiseert iedere periode meerdere activiteiten zoals lezingen, werkbezoeken, borrels, feestjes en nog meer.

   Blijf op de hoogte van alles wat georganiseerd wordt en andere mogelijk interessante studiegerelateerde zaken via Facebook en Instagram.

    

   Rooster

   Week 1 Maandag 2 september start de opleiding met een bootcamp op de lesplaats waarin je meteen al kunt werken aan de eerste bekwaamheid. Met de term ‘bootcamp’ bedoelen wij in deze context een intensieve week rondom kennismaking met de opleiding, coaches en elkaar. Jullie worden elke dag met je laptop om 9.00 uur verwacht, uiterlijk 17 uur sluiten we de dag af.

   Week 2 Vanaf deze week start je met het reguliere rooster en ook bij je individuele werkplek.

   Kijk hier wat je kunt verwachten tijdens de bootcamp.

   Groepsindeling

   De groepsindeling wordt in de eerste schoolweek bekend gemaakt. 

   Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

   Onderwijskalender 2024-2025

   Purple introductieweek
   26-08-2024 / 30-08-2024

   Onderwijsperiode 1
   02-09-2024 / 17-11-2024

   Onderwijsperiode 2
   18-11-2024 / 09-02-2025

   Onderwijsperiode 3
   10-02-2025 / 27-04-2025

   Onderwijsperiode 4
   05-05-2025 / 27-07-2025

   Vakanties en feestdagen

   Herfstvakantie
   21-10-2024 / 27-10-2024

   Kerstvakantie
   23-12-2024 / 05-01-2024

   Carnavalsvakantie
   03-03-2025 / 09-03-2025

   Goede vrijdag
   18-04-2025

   2e Paasdag
   21-04-2025

   Meivakantie
   28-04-2025 / 04-05-2025

   Bevrijdingsdag
   05-05-2025

   Hemelvaart + dag na Hemelvaart
   29-05-2025 / 30-05-2025

   2e Pinksterdag
   09-06-2025

   Zomervakantie
   25-07-2025 / 24-08-2025

   Bekijk de vakantiekalender voor collegejaar '24-'25

   Het bedrijfsbureau is maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur geopend.

   Heb je nog vragen? Je bent niet de enige. Vragen die vaker gesteld worden hebben we op een rijtje gezet:

   Veelgestelde vragen