Welkom bij Fontys Theologie Levensbeschouwing

Je hebt je aangemeld bij Studielink voor de studie Theologie Levensbeschouwing. Fijn dat je bij ons komt studeren! Voordat je start, is het verstandig deze pagina goed door te lezen. Hieronder hebben we veel nuttige informatie voor je bij elkaar gezet. Zo kun je je goed voorbereiden op je studie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Inschrijven en financiën

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties.

Contact

Heb je nog vragen over studielink? Neem contact op met Theologie Levensbeschouwing:

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een tweede opleiding en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld, maar in een aantal situaties is sprake van 'instellingscollegegeld'. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een tweede bachelor- of masteropleiding of als je uit een land komt dat niet hoort bij de Europese Economische Ruimte (EER). De hoogte van het instellingscollegegeld wordt vastgesteld door het College van Bestuur en varieert per opleiding of per groep studenten.

Via de collegegeldmeter kun je bepalen welk collegegeldtarief voor jou van toepassing. De bedragen die genoemd worden zijn voor het hele jaar (12 maanden). Start je tussentijds of in februari, dan betaal je alleen voor het aantal maanden dat je ingeschreven bent.

Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Regeling collegegeld

Betaalt een ander je collegegeld, dan kan je dit in Studielink aangeven. Na het invullen van je betaalgegevens ontvang je een email met een betaallink die je moet doorsturen aan diegene die voor jou het collegegeld gaat betalen. Via deze betaallink voert de betreffende persoon de eigen betaalgegevens in waarna het collegegeld van de opgegeven rekening geïncasseerd zal worden. Meer informatie hierover kan je vinden op info.studielink.nl en in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Als je werkgever jouw collegegeld betaalt, bevestig je zelf, met je eigen bankrekeningnummer, de digitale machtiging in Studielink. Om de kosten te kunnen declareren, kun je bij je opleiding om een betaalbewijs vragen. Fontys verstrekt geen facturen aan werkgevers. Mocht dit voor je werkgever niet voldoende zijn, neem dan contact op met je opleiding.

Subsidieregelingen

Een leven lang ontwikkelen wordt door de overheid met verschillende subsidies en regelingen gestimuleerd. Dat maakt een combinatie van leren en werken aantrekkelijker voor zowel werkgevers als werknemers.

Deze lijst is echter niet uitputtend. Ook regionaal zijn er regelingen, bijvoorbeeld via het UWV.

Als je een bankrekening hebt bij een bank die niet is gevestigd in een SEPA land, ontvang je na invoering van je betaalgegevens in Studielink via email een betalingsovereenkomst of paymentletter. Je dient dan het volledige collegegeldbedrag vóór de start van de studie over te maken aan Fontys.
Als de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) het collegegeld voor je betaalt, geef je geen digitale machtiging af in Studielink. De betaling verloopt via deze Stichting.

Als je in een studiejaar ook aan een andere hoger onderwijsinstelling een opleiding wil volgen en je komt bij beide opleidingen in aanmerking voor wettelijk collegegeld, hoef je maar één keer collegegeld te betalen. Vóór aanvang van je opleiding kun je een Bewijs Betaald Collegegeld regelen via Studielink. Zie hiervoor het stappenplan ‘Betalen met Bewijs Betaald Collegegeld’ op info.studielink.nl.

Mocht het bij de andere onderwijsinstelling nog niet mogelijk zijn om via Studielink een Bewijs Betaald Collegegeld te regelen, neem dan contact op met je opleiding bij Fontys om je Bewijs betaald Collegegeld aan te vragen.

Een tweede inschrijving bij Fontys

Volg je al een opleiding bij een andere onderwijsinstelling en wil je een tweede inschrijving bij Fontys? Dan kan je ook een Bewijs Betaald Collegegeld regelen via Studielink. Dit document wordt dan via Studielink naar Fontys gestuurd. Zie hiervoor het stappenplan ‘Betalen met Bewijs Betaald Collegegeld’ op info.studielink.nl.

Mocht het bij de andere onderwijsinstelling niet mogelijk zijn om een Bewijs Betaald Collegegeld via Studielink door te sturen, neem dan contact op met je opleiding bij de andere onderwijsinstelling.

Twee of meer inschrijvingen bij Fontys

Wanneer je bij Fontys voor twee of meer opleidingen staat ingeschreven, geef je in Studielink één keer je betaalgegevens op voor Fontys en betaal je het totale bedrag aan collegegeld dat je voor de verschillende opleidingen moet betalen. Wanneer er sprake is van wettelijk collegegeld bij alle inschrijvingen, betaal je in totaal één keer wettelijk collegegeld. Voor studenten die reeds een graad hebben behaald en wettelijk collegegeld betalen, geldt mogelijk een uitzondering op deze regel. Neem in dit geval contact op met je opleiding.

Minor bij Fontys

Wat als je je hebt aangemeld voor een minor bij Fontys? Dan is het zaak dat je voor aanvang van je opleiding een origineel Bewijs Betaald Collegegeld stuurt van de instelling waar je collegegeld betaalt. Neem hiervoor contact op met je opleiding.

Wanneer je nog geen 18 jaar bent op het moment dat je je betaalgegevens wilt invoeren in Studielink, is het niet mogelijk een digitale (incasso) machtiging af te geven. Een digitale (incasso) machtiging is namelijk een contract met de bank en volgens de wet mag iemand onder de 18 jaar geen contract met de bank afsluiten. Is dit het geval, dan heb je een aantal andere opties om je betaalgegevens door te geven.

1. Iemand anders betaalt je collegegeld

Je geeft in Studielink aan dat iemand anders je collegegeld betaalt. Zie hiervoor ook de informatie onder het kopje Iemand anders betaalt je collegegeld.

2. Je wordt tussen 15 mei en 1 september 18 jaar

Wordt je tussen 15 mei en 1 september 18 jaar? Wacht dan met het invoeren van je betaalgegevens tot na je 18e verjaardag. Je kan dan zonder problemen een digitale (incasso) machtiging afgeven en bent nog op tijd om voor de start van het studiejaar ingeschreven te worden.

3. Betaling via betaalovereenkomst

Wanneer niemand anders je collegegeld kan betalen, kan je zelf betalen via een betaalovereenkomst door in Studielink aan te geven dat je bank niet in een SEPA land gevestigd is. Je dient dan het volledige collegegeldbedrag vóór de start van de studie over te maken aan Fontys.

Wanneer je in Studielink hebt aangegeven dat je zelf via een digitale incasso machtiging betaalt, heb je in Studielink onder het tabblad Betaling altijd de mogelijkheid om je rekeningnummer te wijzigen. Zie voor meer informatie over het wijzigen van je betaalgegevens via Studielink het bijbehorende stappenplan op info.studielink.nl of de Studielink VRAAGbaak.

Wanneer je je gaat herinschrijven kan je ervoor kiezen om de digitale incasso machtiging die je in een vorig studiejaar hebt afgegeven, te hergebruiken voor het komende studiejaar. Als je hiervoor kiest, hoef je geen nieuwe betaalgegevens op te voeren. Je moet dan nog wel aangeven of je ineens of in termijnen wil betalen.

Wil je je gegevens niet hergebruiken, dan moet je alsnog nieuwe betaalgegevens opvoeren volgens de gebruikelijke manier. Let op: deze optie is alleen beschikbaar als je zelf betaalt via een digitale incasso machtiging.

Is de incasso van je collegegeld niet gelukt? Dan kan het zijn dat je van Fontys een Tikkie ontvangt. Via de betaallink kun je snel en eenvoudig alsnog je betaling regelen, zonder dat je in de formele procedure terechtkomt. Betaal je de Tikkie niet? Dan ontvang je gewoon een herinnering.

Hoe weet ik zeker dat het Tikkie van Fontys is?

 • Fontys stuurt Tikkie middels SMS nooit via Whatsapp.
 • Naam Fontys staat in de URL (indien je geen zakelijke Tikkie ontvangt staat er geen naam in de URL).
Sfeerafbeelding Fontys
 • Zodra je op de link klikt en naar je bankomgeving gaat staat daar de IBAN van Fontys: NL17ABNA0552369276.
 • Een tikkie kan alleen naar een Nederlands 06nummer worden gestuurd.

Houd er rekening mee dat studiekosten sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar zijn.

Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Nieuw: STAP: persoonlijk ontwikkelbudget
Sinds 1 maart 2022 kan je gebruik maken van het STAP-budget. Het STAP-budget staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarktpositie’ en is door de overheid bedoeld als extra stimulans om loopbaanontwikkeling en arbeidsmarkt inzet te verbeteren. Met het STAP-budget kun je maximaal €1.000 per jaar ontvangen voor het volgen van scholing.

Levenlanglerenkrediet

Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je mogelijk geld lenen via het 'Levenlanglerenkrediet'. Kijk op de website van DUO voor de voorwaarden en hoe je het levenlanglerenkrediet kunt aanvragen.

Mijn opleiding

Collegedag

Als deeltijdstudent Leraar Godsdienst of Theologie, Geestelijk begeleider heb je altijd college op:

 • dinsdag 13.30 - 20.30 uur
 • en in het propedeusejaar (eerste jaar) om de week op vrijdag

Rooster in 'Xedule'

Het rooster voor het studiejaar 2023-2024 is bekend vanaf 1 juli 2023. Je vindt het rooster op het roosterprogramma van Fontys: 'Xedule'.

Je kunt voor je rooster* klikken op jouw groep:
19_BaDrl_2023dt (Bachelor Docent religie levensbeschouwing_jaar van aanvang_deeltijd).
19_BaGb_2023dt (Bachelor Theologie/Geestelijk begeleider_jaar van aanvang_deeltijd).

Xedule biedt de mogelijkheid jouw persoonlijke rooster in te laden in je digitale agenda.

* U65 staat voor het St. Martinushuis, Nieuwegracht 65, en U61 voor het St. Bonifaciushuis, Nieuwegracht 61.

Studeren zonder internet kan niet

Bij de opleiding gaat veel digitaal (Canvas, rooster etc). Als je een mobiele telefoon, iPad, notebook of laptop hebt met draadloos internet, dan kun je in het gebouw inloggen op het draadloze netwerk 'Eduroam'. Je gebruikt hiervoor dezelfde inloggegevens als die voor je e-mail; username (PCN) vb. 123456 met gelijk daarachter @student.fontys.nl en je wachtwoord. Meer hierover lees je bij 'Online regelen'.

Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

Klik hier voor de jaarkalender, inclusief vakanties, van Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding Leraar Godsdienst of de opleiding Theologie, Geestelijk begeleider? Dat kan! Neem contact op met ons bureau via theologielevensbeschouwing@fontys.nl of via telefoon: 08850-73000.

Introductiedag

Welke opleiding je ook gaat doen, welk beroep je ook gaat uitoefenen: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom bereiden we je met een leuke introductiedag voor op je studie. Deze dag staat volledig in het teken van kennismaken. Je maak kennis met je studiegenoten met wie je komende jaren veel gaat samenwerken. Je ontmoet je docenten, waaronder je studieloopbaanbegeleider. Ook leer je tijdens je introductiedag studenten kennen die de voltijdopleiding bij ons volgen. Je krijgt tips and trics om soepel te starten met je studie. Ook maak je kennis met de stad Utrecht. Hier ga je de komende jaren vele uurtjes doorbrengen. Natuurlijk voor je studie, maar ook ter ontspanning. Tijdens gezellige (tussen)uurtjes, in bijvoorbeeld de horeca. Kortom: een dag die je niet mag missen! 

Dinsdag 22 augustus: jouw introductiedag (voor voltijd en deeltijd)

Dinsdag 22 augustus 2023 ontmoet je je studiegenoten en studieloopbaanbegeleiders. De mentoren bezoeken de leslocaties met je. Zij vertellen je het een en ander over onze stad Utrecht. Deze dag krijg je praktische informatie krijgen over het intranet van je opleiding. We informeren je ook over de roosters, WiFi en meer. Daarnaast is er een moment, waarop je met je nieuwe medestudenten de hersens kunt kraken.

 • Datum: dinsdag 22 augustus 2023
 • Tijd: deze dag duurt van 10:00 uur tot 16:00 uur
 • Locaties: de dag vindt plaats op de Keistraat 9 en op Nieuwegracht 65.
 • Startlocatie: we starten op Nieuwegracht 65

Aanmelden

Jij bent toch ook van de partij? Via het aanmeldformulier* op deze pagina kan je klikken op 'meld je aan'.

Na de introweek start je echt met je studie. Hierbij het programma, zodat je weet waar je in de eerste week moet zijn.

Waar moet ik zijn?

St. Martinushuis
De meeste colleges vinden plaats in het St. Martinushuis aan de Nieuwegracht 65. Dit ligt in de binnenstad van Utrecht.
Je vindt het direct links naast Museum Catharijneconvent.

Bedrijfsbureau
Je vindt het bedrijfsbureau van de opleiding op de begane grond van het St. Martinushuis.

St. Bonifaciushuis
Soms maken we gebruik van de ruimtes in het St. Bonifaciushuis aan de Nieuwegracht 61.
Dit ligt aan de andere kant van Museum Catharijneconvent.

Ariënsinstituut
Bij grote klassen wordt uitgeweken naar het Ariënsinstituut aan Keistraat 9. Je vindt dit op ongeveer acht minuten lopen van het St. Martinushuis. 


Collegedag

Als deeltijdstudent Leraar Godsdienst of Theologie, Geestelijk begeleider heb je altijd college op:

 • dinsdag 13.30 - 20.30 uur
 • en in het propedeusejaar (eerste jaar) om de week op vrijdag


Rooster

Je vindt je rooster in het programma 'Xedule'. Meer daarover lees je hierboven onder 'Roosters, lessen en toetsen'.

De boekenlijst wordt elk jaar geactualiseerd. Docenten bereiden hun colleges voor en daarmee ook de boekenlijst.

- boekenlijst studiejaar 2023-2024 Leraar Godsdienst
- boekenlijst studiejaar 2023-2024 Theologie, Geestelijk begeleider

Mocht je eerder alvast in een boek willen beginnen, neem dan gerust contact met ons op voor tips.

Houd er rekening mee dat er mogelijk voor periode 2 en 3 nog aanvullende literatuur verplicht wordt gesteld.

We raden je aan een laptop te gebruiken. Er zijn algemene minimale eisen waaraan de laptop moet voldoen om aan de studie deel te kunnen nemen. Bekijk de pdf voor de laptop requirements. We raden je af om een Chromebook of een laptop met Windows S-mode aan te schaffen, deze voldoen niet aan de minimale eisen.

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software.

Office 365 (gratis voor studenten)

Je hebt als Fontys student of cursist toegang tot de Fontys Cloudomgeving van Office365.

Je krijgt toegaging tot de volgende onderdelen:

 • Office Online: onder andere Word, Powerpoint, Excel, OneNote, Forms, Delve, Teams, Swayen OneDrive
 • OneDrive365: 1 TeraByte opslagruimte
 • Software om Office365 te installeren op je eigen apparaten (max. 5 laptops/smartphones)Je kunt gebruik maken van de Fontys cloudomgeving zolang je hier studeert.

In het St. Martinushuis* is een beperkt aantal lockers. Iedereen kan deze lockers gebruiken. We verzoeken om deze aan het einde van de dag weer leeg te maken en het sleuteltje terug in de locker te stoppen.

* Het Martinushuis is de leslocatie van Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing

In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding en de toetsing binnen de opleiding. Ook vind je hier de informatie over de toelatingseisen en de begeleiding die je geboden wordt.

Online regelen

Inlog, e-mail en wifi

Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.

Open je e-mail online via mail.fontys.nl en log in met je Fontys account.

Je mail op je smartphone bekijken? Hieronder vind je de handleiding voor iOS en Android.

Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken van een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!

De IT Gids geeft informatie over het gebruik van de IT-voorzieningen binnen Fontys, zoals WiFi, e-mail, de studentenkaart en speciale aanbiedingen. (bijv. gratis MS Office365).

*login vereist

Op de meeste Fontyslocaties vind je een IT Servicepoint waar je terecht kunt met je
IT vraag.

Openingstijden IT servicedesk
werkdagen 8:00 - 17:00 uur

Fontys Studentenkaart

De Fontys Studentenkaart is onmisbaar in het dagelijkse leven bij Fontys. Je gebruikt hem:

 • om te printen en te kopiëren
 • voor het lenen van materialen
 • om te parkeren op de campussen

Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

Hoe te verkrijgen?

Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

Parkeren

Om onze locaties goed bereikbaar te houden zijn er parkeermogelijkheden bij (o.a.
Sittard, TF Eindhoven, Rachelsmolen Eindhoven en campus Stappegoor Tilburg).
Een aantal zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen
gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of
kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.

In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.

Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inlogggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).

Lees meer over locatie Emmasingel.

Vragen over parkeren?

Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

Afzender mail: no-reply@fontys.nl

Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

Studentbegeleiding

Bij Fontys kijken we graag samen met jou wat je nodig hebt om zo succesvol mogelijk te kunnen studeren. Als student word je in jouw eerste jaar gekoppeld aan een studentcoach binnen je opleiding. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw prestaties en geeft waar nodig handige tips en begeleiding.

Er is meer

Soms zijn er omstandigheden die extra aandacht vragen tijdens je studie. Bijvoorbeeld bij faalangst, een moeilijke thuissituatie of het overlijden van een dierbare. Op Fontys Helpt vind je een overzicht van alle mogelijkheden voor jou!

Niet over maar mèt studenten
Heb je goede ideeën? Fontys denkt en doet graag samen met jou mee! Je levert jouw bijdrage aan de verbetering van het onderwijs en de organisatie, maar werkt ook aan je eigen skills en ervaring. Denk bijvoorbeeld mee over de studentenapp, de catering, Fontys Connect, de inrichting van een curriculum, onderwijsfacilitering en nog veel meer! Of laat ons weten waar jij zelf nou graag een punt van maakt. Hoe? Mail naar cvm@fontys.nl  en samen kunnen wij het verschil maken.

Meedenken
Wil jij invloed uitoefenen op het beleid van Fontys? Dat kan. Fontys vindt het belangrijk om in gesprek met jou te gaan om tot kwalitatief goed onderwijs en een transparante organisatie te komen, waarin jij het beste uit jezelf kunt halen.

Je doet ervaring op met bestuurlijke activiteiten en werkt nauw samen met medewerkers van Fontys. Interesse? Mail ons (cvm@fontys.nl) en wij vertellen jou alle ins en outs over onze diverse medezeggenschapsraden.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Locaties en contact

Utrecht

Nieuwegracht 65
theologielevensbeschouwing@fontys.nl
Instagram
Je kunt ons bellen op de dinsdag, woensdag en vrijdag
0885073000