Sprint naar content
 

Je deeltijdopleiding versnellen of verkorten?

Heb je al een gelijkwaardig, propedeuse-getuigschrift van een soortgelijke opleiding in je bezit? Dan kun je mogelijk starten in de hoofdfase in plaats van in het eerste jaar. Dit kan alleen wanneer je kiest voor een bacheloropleiding. Beschik je over relevante werkervaring en/of vakgerichte diploma’s of getuigschriften? Dan kan dit mogelijk helpen je opleiding te versnellen.

Wie met vrijstellingen en toetsen maken zo snel mogelijk een papiertje wil halen, kan teleurgesteld worden. Bij Fontys Pro Economie (FPE) draait alles tenslotte om een onderwijsconcept zonder vakken, toetsen, een summatieve beoordeling van leeruitkomsten, studiejaren en stages. Hierin valt dan ook niets vrij te stellen.

Wil je weten of je kunt versnellen of verkorten? Bijvoorbeeld omdat je al een gelijkwaardig, propedeutisch examen hebt behaald? Laat dan je diploma’s, getuigschriften en/of werkervaring valideren (waarderen). Dat kan op de volgende manieren:

1. Bespreek het tijdens het (telefonische) gesprek

Voordat je officieel bent ingeschreven, heb je een (telefonisch) gesprek met een collega van Fontys Pro Economie. In dat gesprek wordt globaal geïnventariseerd over welke leerervaringen en expertise je al beschikt en hoe je dit, na definitieve inschrijving, kunt inzetten om je persoonlijke leertraject uit te stippelen. Tijdens het gesprek krijg je een indicatie of en hoe dit jouw leerproces kan versnellen. Aan dit gesprek kunnen echter geen rechten worden ontleend.

2. Gelijkwaardig propedeuse-getuigschrift (P) in bezit?

Heb jij elders (en recent) je P behaald en wil jij weten of jouw getuigschrift gelijkwaardig is aan de propeudeuse-fase van de opleiding die je bij Fontys wil volgen? Raadpleeg dan het Croho-register van DUO. En vergelijk de opleidingscode (ISAT) van de opleiding waar je P haalde met die van de opleiding waar je deze P als vrijstelling wil inzetten. Zijn de opleidingscodes gelijk? Geef dan in Studielink aan dat je een van onze bacheloropleidingen wil starten in de hoofdfase (een hoger leerjaar). Zorg dat een gewaarmerkt bewijs van je getuigschrift op tijd in ons bezit is. Jouw aanvraag verwerken en goedkeuren neemt 1 tot 3 weken in beslag. Pas na bevestiging weet je zeker of je in de hoofdfase kan starten.

Nadat je definitief bent ingeschreven stel je met je tutor en studiecoach vast of en hoe je werkervaring, diploma’s en certificaten kunt inbrengen voor het versnellen van (onderdelen van) je opleiding. Dit geldt zowel voor de bachelor als voor de Associate degree.