Eindhoven,
30
augustus
2016
|
10:59
Europe/Amsterdam

Voorzitter CvB: "Een studiejaar met duizenden glinsteringen"

glinsteringen.jpg

Met de woorden 'Een studiejaar met meer dan duizend glinsteringen' opende Nienke Meijer, voorzitter CvB, gisteren het studiejaar 2016-2017. Samen met de bijdrage van professor Arjen Wals over toekomstbestendig onderwijs voor een duurzamere wereld en de uitreiking van de Denk Groter Prijs is de start van het nieuwe onderwijsjaar een feit. 

Nienke Meijer zei dat de plannen van het instellingsplan Fontys Focus 2020, dat begin dit jaar is gepresenteerd, nu concreet ingevuld moeten worden. "Fontys kan het verschil maken door de plannen echt waar te maken. Dat is de focus voor het komende studiejaar". Daarbij ging zij in op de ambities op het gebied van studenten, het werkveld en de Fontys organisatie. Haar openingswoord eindigde met een quote van Fred Korthagen* bij het ATEE congres van vorige week: 'Ik ben altijd gefascineerd door de momenten waarop iets in de ogen van mensen begint te glinsteren, als ze geïnspireerd raken. Dan is leren geen opgave meer, maar gewoon genieten'. Vervolgens wenste Nienke Meijer iedereen een 'studiejaar met meer dan duizend glinsteringen'. De tekst van de openingswoorden van Nienke Meijer: zie de download bij dit bericht. 

Toekomstbestendig onderwijs
Keynote speaker van de middag was Arjen Wals, hoogleraar Transformatie voor Sociaal-Ecologische Duurzaamheid aan de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Götenburg. Volgens hem volstaat het hoger onderwijs niet met het opleiden tot een baan. De mondiale uitdagingen waar de mensheid de komende decennia voor staat vragen om een andere manier van doen en denken. 'Business-as-usual' is net als 'education-as-usual' geen optie meer. Duurzame uitdagingen moeten meer kritisch bekeken worden en daar kan het hoger onderwijs volgens Wals een rol in spelen. 

Een audio-opname van de bijdragen van Nienke Meijer en Arjen Wals is te beluisteren via TXT-radio.

Denk Groter Prijs
Vervolgens werd door Hans Nederlof en Jan Welmers de Denk Groter Prijs uitgereikt aan Nicole Ebben, Fontys Hogeschool HRMenP, en een groep internationale studenten van Fontys Hogeschool Engineering. Meer lezen over de uitreiking van de Denk Groter prijs? Lees daarvoor het artikel 'Denk Groter Prijs voor Track and Trace van bijen en Coaching bureau mentale gezondheid' op onze nieuwssite. 

* prof.dr. Fred Korthagen is emiritus hoogleraar onderwijskunde van de Universiteit Utrecht. 

 

 

Auteur: Jessy Kouwenberg 
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.