juni

Doe mij maar een gedroogde meelworm!

Studenten laten zich inspireren in Insectenlab1.0 van de HAS

Op 31 mei bezochten zo’n twaalf studenten van de minor ‘Van idee tot product met 3D-printing’ het Insectenlab1.0 van de HAS (Hogere Agrarische School) in ’s-Hertogenbosch samen met Fred Holtkamp en Geert-Jos van der Maazen (docent/onderzoeker Fontys Paramedische Hogeschool). Maandelijks maken de studenten van deze minor een excursie naar een bedrijf of instelling om zich te laten inspireren voor hun projecten waarin zij uitgedaagd worden een zgn. global challenge op te lossen.

Een van de projectgroepen had het idee iets te gaan doen aan het dreigende watertekort in de wereld. ‘Waar we echt van schrokken bij het verkennen en verdiepen van ons onderwerp was dat om 1 kg rundvlees te produceren er wel 15.000 liter water nodig is. Het meeste van dat water zit in de productie van het veevoer. We vroegen ons dus af of er alternatieven voor vlees zijn die minder water voor productie nodig hebben’, aldus een van de studenten. ‘En zo kwamen we uit op insecten. We probeerden aan een van de insectenkwekerijen een bezoek te brengen en te leren hoe zo’n kwekerij werkt. Helaas wilde geen van de bedrijven ons ontvangen. Het is een gesloten sector die ook nog in de kinderschoenen staat. Daarom lijken ze bang dat als ze te open zijn hun concurrenten met hun succesvolle kweekprogramma aan de haal gaan.’

Waar de kwekerijen hun deuren gesloten hielden, bleek het nog jonge Insectenlab1.0 van de HAS een prima alternatief. De studenten kregen een rondleiding en een prikkelend college van Linda Bonte, senior Adviseur HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen, over de filosofie van het nog jonge Insectenlab1.0. Insecten bieden veelbelovende duurzame nutriënten en grondstoffen voor toepassingen in food, feed en farma. Wat food betreft: in veel Aziatische landen eten mensen allerlei insecten, maar in de westerse wereld (nog) niet. Insecten worden natuurlijk als feed ook in Nederland verkocht: denk aan vissers of aan kippenhouders. Voor toepassing in farmaceutische producten is de markt nog zeer beperkt.

De eiwitten van insecten zijn van hoogwaardige kwaliteit en vergelijkbaar met die van rund- en varkensvlees. Ze bevatten essentiële aminozuren en vetzuren, maar ook belangrijke nutriënten zoals vitaminen A, B2, D en ijzer. De HAS werkt in het Insectenlab nauw samen met Wageningen Universiteit. Ook voor opleiding en training van hun eigen studenten en mensen uit het werkveld is het lab een soort proeftuin waarin kennis, kunde en netwerken rondom de kweek en verwerking van insecten worden gebundeld en ontwikkeld voor verschillende toepassingen.

Op 15 juni is de projectgroep van Fontys (Martijn Kok, mechatronica, Amber Linssen, international lifestyle studies, Tonny Zenhorst, werktuigbouwkunde, Claudia van den Heuvel, small business and retail management, Martijn van de Rijt, industrial product design (alle 5 studenten van Fontys) en Wouter van Dinther, bouwkunde, Avans, uitgenodigd hun resultaten te presenteren aan HAS-studenten die zelf ook hun eindpresentaties geven over hun onderzoek naar verschillende aspecten van de kweek en de toepassing van meelwormen en black soldier flies. Een mooie uitwisseling van kennis en ervaringen. En wie weet het begin van een inspirerend multidisciplinair netwerk.

Volgens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) huisvest Noord-Brabant bijna de helft van alle insectenkwekerijen in Nederland. Zij noemen het een kleine sector met grote kansen. In 2018 zal ook de Nederlandse wetgeving voor food worden aangepast om insecten als volwaardig voedsel te kunnen produceren. Dus wie weet staan er straks bij steeds meer mensen gedroogde meelwormen op tafel in plaats van een borrelnootje? Waarom niet eigenlijk? Gezond en duurzaam!

Zal het er vreemd uit gaan zien? Nee niet per se. Immers de voedselgrondstoffen uit de meelwormen kunnen door middel van 3D voedselprinttechnieken in allerhande vormen en structuren worden geprint, waardoor het eindproduct eruit kan zien als bestaande en bekende producten, of zelfs in een hele nieuwe uitvoering.

Auteur: Margreet Vossen
Foto’s: Fred Holtkamp